
 

 

INTERNAL REVENUE SERVICE 
NATIONAL OFFICE TECHNICAL ADVICE MEMORANDUM 

 
 

Number:  200817037 
Release Date:  4/25/2008 

December 14, 2007 
 

Third Party Communication: None 
Date of Communication: Not Applicable 

 
Index (UIL) No.: 9114.00-00 
CASE-MIS No.: TAM-125093-07 
 
Director 
Office of Exempt Organizations Exam 
 

Taxpayer's Name: --------------------------------------- 
Taxpayer's Address: -------------------------------------------- 

 --------------------------------------------------------- 
Taxpayer's Identification No ---------------- 
Year(s) Involved: -------------------------------- 
Date of Conference: No Conference Held 

  

LEGEND: 

Foundation  = ---------------------------------------- 
  -------------------------- 
 
Country A  = ---------- 
 
Country B  = ------------------ 
 
Year 1  = ------- 
 
Year 2  = ------- 
 
Year 3  = ------- 
 
Year 4  = ------- 
 
Date 1  = ------------------------- 



 
TAM-125093-07 
 

 

2 

 
X  = --------------------- 
 
Y  = ----------------------- 
 
Z  = -------- 
 
Contributor 1 = ---------------------------------------------------- 
 
Contributor 2 = ---------------------------------- 
 
Trust  = ------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
Treaty  = ------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------ 

 

ISSUE:   

Whether the Foundation’s gross investment income should be taken into account in 
determining whether the Foundation is eligible for benefits under paragraph 4 of Article 
XXI (Exempt Organizations) of the Treaty.   

CONCLUSION: 

No.  The Foundation’s gross investment income should not be taken into account in 
determining whether the Foundation is eligible for benefits under Article XXI(4) of the 
Treaty.  

FACTS: 

The Foundation is a corporation created in Year 1 under the laws of Country A.  It is a 
registered charity under the laws of Country A.  In Year 2, the Foundation received a 
determination from the Internal Revenue Service that it is a section 501(c)(3) 
organization that is exempt from federal income tax under section 501(a) of the Internal 
Revenue Code.  The Foundation files Form 990-PF, Return of Private Foundation or 
Section 4947(a)(1) Nonexempt Charitable Trust Treated as a Private Foundation. 
 
The Foundation represents that it has received only two contributions from the date of 
its creation.  The first contribution was a grant of X that the Foundation received in Year 
3 from Contributor 1, a U.S. person.  The second contribution was an endowment with a 
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value of Y donated by the Trust, which was created in Country A by Contributor 2.  The 
donation from the Trust took effect upon Contributor 2’s death in Year 4.   
 
Contributor 2 was born in the United States and was a U.S. citizen until Date 1.  The 
Foundation represents that on Date 1, Contributor 2 relinquished his U.S. citizenship 
and became a citizen of Country B.  The Foundation represents that Contributor 2 was 
not a U.S. citizen or resident from Date 1 until his death in Year 4.   
 
Based on the two contributions, the Foundation represents that substantially all, Z 
percent, of its support has come from non-U.S. persons.  Currently, all of the 
Foundation’s income comes from its gross investment income.  During each of the tax 
years under audit, the Foundation received most of its gross investment income from 
U.S. sources. 
 
The Foundation’s position is that it is eligible for benefits under Article XXI(4) of the 
Treaty because it has received substantially all of its “support” from persons other than 
citizens or residents of the United States, with the result that its U.S.-source investment 
income is exempt from the federal excise tax imposed on the gross investment income 
of foreign private foundations by section 4948 of the Internal Revenue Code.   
 
The field’s position is that the Foundation is not entitled to benefits under Article XXI(4) 
of the Treaty because the term “support” for purposes of the Treaty includes gross 
investment income and most of the Foundation’s  income  consists of the investment 
income that it receives from the United States.  The field also questions Contributor 2’s 
status as a non-U.S. citizen or resident on the date he created the Trust and continuing 
until the time of his death. 

LAW AND ANALYSIS: 

The excise tax that is at issue in this case is imposed by section 4948(a): 
 

In lieu of the tax imposed by section 4940, there is hereby imposed for 
each taxable year on the gross investment income (within the meaning of 
section 4940(c)(2)) derived from sources within the United States (within 
the meaning of section 861) by every foreign organization which is a 
private foundation for the taxable year a tax equal to 4 percent of such 
income. 

 
The tax imposed by section 4940 is a 2 percent excise tax imposed on the net 
investment income of domestic private foundations. 
 
Paragraph 4 of Article XXI (Exempt Organization) of the Treaty provides: 
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A religious, scientific, literary, educational or charitable organization which is 
resident in [Country A] and which has received substantially all of its support from 
persons other than citizens or residents of the United States shall be exempt in 
the United States from the United States excise taxes imposed with respect to 
private foundations. 

 
The Treasury Department’s Technical Explanation states: 
 

Paragraph 4 [of Article XXI] provides an exemption from U.S. excise taxes on 
private foundations in the case of a religious, scientific, literary, educational, or 
charitable organization which is resident in [Country A] but only if such 
organization has received substantially all of its support from persons other than 
citizens or residents of the United States. 
 

The issue that must be resolved in this case is whether the Foundation “has received 
substantially all of its support from persons other than citizens or residents of the United 
States.”  The Foundation and the field have agreed, for this purpose, that the term 
“substantially all” means at least 85 percent.  The question is whether, for purpose of 
Article XXI(4), the term “support” includes gross investment income.   
 
Paragraph 2 of Article III (General Definitions) of the Treaty provides: 
 

As regards the application of the Convention by a Contracting State any 
term not defined therein shall, unless the context otherwise requires and 
subject to the provisions of Article XXVI (Mutual Agreement Procedures), 
have the meaning which it has under the law of that State concerning the 
taxes to which the Convention applies. 

 
The term “support” is not defined in the Treaty.  The field’s position is that the section 
509(d) definition of support, which includes gross investment income, is controlling for 
purposes of determining whether an exempt organization is entitled to benefits under 
Article XXI(4) of the Treaty. 
 
Section 509(d) provides a definition of the term “support” for purposes of part II of 
subchapter F of chapter 1 and for purposes of chapter 42: 
 

For purposes of this part and chapter 42, the term “support” includes (but 
is not limited to)— 
(1) gifts, grants, contributions, or membership fees, 
(2) gross receipts from admissions, sales of merchandise, performance of 

services, or furnishing of facilities in any activity which is not an 
unrelated trade or business (within the meaning of section 513), 

(3) net income from unrelated business activities, whether or not such 
activities are carried on regularly as a trade or business, 
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(4) gross investment income (as defined in subsection (e)), 
(5) tax revenues levied for the benefit of an organization and either paid to 

or expended on behalf of such organization, and 
(6) the value of services or facilities (exclusive of services or facilities 

generally furnished to the public without charge) furnished by a 
governmental unit referred to in section 170(c)(1) to an organization 
without charge.  

 
Section 509(e) defines the term “gross investment income” for purposes of section 
509(d), to mean the gross amount of income from interest, dividends, payments with 
respect to securities loans (as defined in section 512(a)(5)), rents, and royalties, but not 
including any such income to the extent included in computing the tax imposed by 
section. Such term shall also include income from sources similar to those in the 
preceding sentence.     
 
The purpose of Article XXI(4) is to exempt private foundations that are residents of 
Country A from the section 4948(a) excise tax, thereby facilitating investment in the 
United States by such private foundations.  The exemption is limited, however, to 
Country A foundations that have received substantially all of their support from persons 
other than U.S. citizens and residents.  By limiting the exemption in this way, Article 
XXI(4) limits the ability of U.S. citizens and residents who establish and fund private 
foundations in Country A to use the Treaty inappropriately to avoid U.S. excise tax on 
their foundations’ U.S.-source investment income. 
 
In the context of Article XXI(4), we do not believe it is appropriate to use the section 
509(d) definition of support.  Under that definition, it would be possible for a private 
foundation established and funded solely by contributions or donations from Country A 
citizens and residents (who were at no time ever U.S. citizens or residents) to fail to 
qualify for the exemption under Article XXI(4) if substantially all of its gross investment 
income were derived from investments in the United States.  This would be inconsistent 
with the spirit and the purpose of the Treaty to facilitate investment in the United States 
by such private foundations. 
 
In light of the context in which the Treaty uses the term “support,” we conclude that the 
Foundation’s gross investment income should not be taken into account for purposes of 
determining whether it is eligible for benefits under Article XXI(4) of the Treaty.  
Consequently, based on the Foundation’s representation that its only source of support 
for purposes of Article XXI(4) from the date of its creation has been the contributions 
that it received from Contributor 1 and Contributor 2, and assuming Contributor 2 was a 
nonresident alien on the date he created the Trust and continuing until the date of his 
death, then the Foundation is eligible for benefits under Article XXI(4) of the Treaty. 
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CAVEAT(S): 

No opinion is expressed with respect to whether Contributor 2 was a U.S. citizen or 
resident after Date 1 and continuing until his death in Year 4. 
 
A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s).  Section 
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 


