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Dear

This is in response to the letter submitted on your behalf by your
authorized representative, as supplemented by correspondence dated .

b 2 b b 2 and
in which you request several letter rulings under section 408(d)(3) of the Internal
Revenue Code (“Code”). The following facts and representations support said ruling
request.

Taxpayer A, whose date of birth was Date 1, 1937, died on Date 2, 2003, a resident of
State U, without having attained age 70 2. Taxpayer A was survived by his wife,
Taxpayer B, whose date of birth was Date 3, 1938. At his death, Taxpayer A maintained
an individual retirement arrangement (“IRA”), IRA X, with Company Z. Trust T, dated
Date 4, 2001, was the named beneficiary of Taxpayer A’s IRA X. Taxpayer B is the
named trustee of Trust T.

Article 17.Section 3v of Trust T, in relevant part, provides that Taxpayer B, as the Trust
T trustee, has the sole discretion to withdraw any or all of an IRA balance, or “to direct
that the ...individual retirement account be paid directly to a beneficiary of the Trust who
is entitled to income or corpus of the Trust”.

Article Ten, Section 1, provides, in relevant part, that Taxpayer B is an income and
principal beneficiary of Trust T.

In Month 1, Year 1, Taxpayer B, through her attorney, Attorney C, contacted Company Z
and requested Company Z to re-title IRA X to read:” Taxpayer A IRA f/b/o Taxpayer B,
Trustee of Trust T”. Instead of following Attorney C’s instructions, on or about Date 5,
Year 1, Company Z distributed Amount 1 from Taxpayer A’s IRA X and placed Amount
1 into Account U, a non-IRA account. It has been represented on your behalf that neither
Taxpayer B nor Attorney C was advised of the Date 5, Year 1 distribution from IRA X.

On or about Date 6, Year 1, which date was after Date 5, Year 1, Attorney C wrote
Company Z and re-requested Company Z to re-title IRA X to read as indicated about. It
has been represented that, at the time of the Date 6, Year 1 letter, Attorney C was
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unaware that Company Z had made the Date 5, Year 1, distribution from IRA X. It has
also been represented that Taxpayer B did not. become aware that Amount 1 had been
distributed from IRA X until she received a calendar Year 1 Form 1099-R, Distributions
From Pensions, Annuities, Retirement or Profit-Sharing Plans, IRAs, Contracts, etc. in
Year 2.

Year 1 is an “open” tax year.

Based on the above, you through your authorized representative request the following
letter rulings:

1. That Taxpayer B was eligible to roll over Amount 1 distributed from IRA X into
one or more IRA(S) set up and maintained in her name; and

2. That, pursuant to Code section 408(d)(3)(I) and Revenue Procedure 2003-16,
Taxpayer is granted a period not to exceed 60 days as measured from the date of
this letter ruling to roll over Amount 1 into one or more IRAs set up and
maintained in her name.

With respect to your ruling requests, Section 408(d)(1) of the Code provides that, except
as otherwise provided in section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA
shall be included in gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the
manner provided under section 72 of the Code.

Code section 408(a)(6) provides, in general, that rules similar to the rules of section
401(a)(9) shall apply to the distribution of the entire interest of an individual for whose
benefit the trust is maintained

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) 6f the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if -

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid into
an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after the day on
which the individual receives the payment or distribution; or

(i)  the entire amount received (including money and any other property) is paid into
an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual not later
than the 60th day after the date on which the payment or distribution is received, except
that the maximum amount which may be paid into such plan may not exceed the portion




= 1200831025

of the amount received which is includible in gross income (determined without regard to
section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.

Section 408(d)(3)(C) of the Code provides, in general, that the IRA rollover rules do not
apply to inherited accounts. The term “inherited account” does not apply to an IRA that
is acquired by the surviving spouse of an IRA owner by reason of the death of the IRA
owner.

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides, in general, that distributions required to be
made under either section 408(a)(6) or section 408(b)(3) may not be rolled over.

Section 408(d)(3)(I) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual subject
to such requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, are
eligible for the waiver under section 408(d)(3)(I) of the Code.

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 L.R.B. 359, (January 27, 2003) provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to
section 408(d)(3)(I), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed bya
foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the
case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since
the distribution occurred. ’

On April 17, 2002, Final Income Tax Regulations (“regulations”) were published in the
Federal Register with respect to Code section 401(a)(9) and 408(a)(6). (See also 2002-19
LR.B. 852, May 13, 2002). Section 1.408-8 of the regulations, Question and Answer 5,
provides that a surviving spouse of an IRA owner may elect to treat the spouse’s entire
interest as a beneficiary in an individual's IRA as the spouse's own IRA. In order to make
this election, the spouse must be the sole beneficiary of the IRA and have an unlimited
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right to withdraw amounts from the IRA. If a trust is named as beneficiary of the IRA,
this requirement is not satisfied even if the spouse is the sole beneficiary of the trust.

The Preamble to the regulations provides, in relevant part, that a surviving spouse who
actually receives a distribution from an IRA is permitted to roll that distribution over into
his/her own IRA even if the spouse is not the sole beneficiary of the deceased's IRA as
long as the rollover is accomplished within the requisite 60 day period. A rollover may be
accomplished even if IRA assets pass through either a trust and/or an estate.

The facts of this ruling request indicate that Taxpayer B is the surviving spouse of
Taxpayer A. Furthermore, the facts indicate that Trust T was the named beneficiary of
Taxpayer A’s IRA X and that relevant provisions of Trust T provide that Taxpayer B, as’
the trustee of Trust T, had the authority to pay herself any portion or all of IRA X. Thus,
under the facts of this case, IRA X could be paid to Taxpayer B without any third party
having any discretion with respect thereto. As a result, Taxpayer B would have been
eligible to roll over distributions from IRA X into an IRA (or more than one IRA) set up
and maintained in her name.

Thus, with respect to your first ruling request, we conclude as follows:

1. That Taxpayer B was eligible to roll over Amount 1, distributed from IRA X,
into one or more IRA(s) set up and maintained in her name.

With respect to your second ruling request, although Taxpayer B could have rolled over
the Year 1 distribution from IRA X into an IRA set up and maintained in her name she
did not do so within the requisite 60-day period. Thus, the Service must determine if she
is entitled to relief under Code section 408(d)(3)(I) and Rev. Proc. 2003-16.

With respect to said question, the Internal Revenue Service notes that the Company Z did
not follow the instruction of Taxpayer B, as provided to Company Z by Attorney C, with
respect to the amounts held in Taxpayer A’s IRA X at the death of Taxpayer A. In short,
the Service notes that the distribution from IRA X was made when Company Z
completely disregarded Taxpayer A’s instructions with respect to the IRA X assets and,
as a result, made an unsolicited and unwanted distribution from IRA X.

Thus, based on the above facts and representations, pursuant to Code section
408(d)(3)(I), the Service hereby waives the 60-day rollover requirement with respect to
the distribution of Amount 1 from IRA X. Pursuant to this ruling letter, Taxpayer B is
granted a period of 60 days, as measured from the date of the issuance of this letter
ruling, to make a rollover contribution of an amount not to exceed Amount 1, the amount
distributed from IRA X, to another IRA (or IRAs) described in Code section 408(a) set
up and maintained in her name. Provided all other requirements of Code section
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408(d)(3), except the 60-day requirement, are met with respect to such IRA contribution,
the contribution will be considered a rollover contribution within the meaning of Code
section 408(d)(3).

This letter assumes that IRA X was described within Code section 408(a) at all times
relevant thereto. It also assumes that the rollover IRA(or IRAs) into which Amount 1
will be contributed will also be described in Code section 408(a).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein under
the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be

applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Pursuant to the power of attorney on file with this office, you are receiving the original of
this letter ruling and your representative is receiving a copy of the letter ruling.

If you wish to inquire about this ruling, please contact ,
SE:T:EP:RA:T3,LD. # - ,at( ) -.

Sincerely yours,

ﬁw v —

rances V. Sloan, Manager
Employee Plans Technical Group 3
Enclosures:

Deleted Copy of this Letter
Notice of Intention to Disclose, Notice 437




