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Dear --------------:

This responds to your letter dated January 24, 2008, in which you request on behalf of 
Taxpayer a ruling with respect to § 170 of the Internal Revenue Code.

RULING REQUESTED

Taxpayer, a regulated investment company (RIC), requests a ruling that its taxable 
income for purposes of calculating the percentage limitation under § 170(b)(2)(A) is its 
taxable income not reduced by the dividends paid deduction under § 561.

CONCLUSION

Taxable income for purposes of the percentage limitation on deductions for corporate 
charitable contributions under § 170(b)(2)(A) means taxable income under § 63 
computed without regard to the amounts specified under § 170(b)(2)(C).  Taxable 
income under § 63 is gross income minus certain deductions, including the deductions 
allowed by § 561.  The dividends paid deduction defined in § 561 is not an amount 
specified under § 170(b)(2)(C).  Therefore, the deduction for dividends paid under § 561 
must be taken into account in determining the taxable income of a corporation for 
purposes of § 170(b)(2)(A).

FACTS

Taxpayer is a State business trust that is taxable as a domestic corporation.  It is 
registered under the Investment Company Act of 1940, 15 U.S.C. §§ 80a-1 et seq., as 
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amended, as a diversified management investment company.  Taxpayer has elected to 
be taxed as a RIC under § 851(b)(1) of the Code.

LAW AND ANALYSIS

Section 170 provides a deduction for qualified charitable contributions.  However, under 
§ 170(b)(2)(A), the deduction for charitable contributions made by a corporation in a 
taxable year may not exceed 10 percent of the corporation’s taxable income for that 
year.

For purposes of calculating the percentage limitation under § 170(b)(2)(A), a 
corporation’s taxable income is defined under § 170(b)(2)(C) as taxable income 
computed without regard to—

(1) the deduction for charitable contributions under § 170;

(2) the special deductions for corporations allowed under part VIII (except 
§ 248, relating to organizational expenditures), subchapter B, chapter 1 of 
the Code;

(3) any net operating loss carryback to the taxable year under § 172;

(4) section 199; and

(5) any capital loss carryback to the taxable year under § 1212(a)(1).

Section 63 defines “taxable income” for purposes of subtitle A of the Code as gross 
income minus the deductions allowed by chapter 1 (other than the standard deduction).  
The following deductions, among others, are allowed by chapter 1—

(1) the charitable contribution deduction under § 170;

(2) the deductions for corporations under part VIII, subchapter B, chapter 1 of 
the Code; 

(3) the net operating loss deduction under § 172;

(4) the deduction with respect to income attributable to domestic production 
activities under § 199;

(5) the amount allowed as a deduction in the current taxable year with respect 
to a net capital loss for which the corporation is allowed a capital loss 
carryback or carryover in the current taxable year under § 1212; and

(6) the deduction for dividends paid under § 561.

Section 852 relates to the taxation of RICs and their shareholders.  Under § 852(b)(2), 
investment company taxable income (ICTI) is generally the taxable income of the RIC 
adjusted for the deduction for dividends paid (as defined in section 561), but computed 
without regard to capital gain dividends and exempt-interest dividends.
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Taxpayer asserts that, for purposes of calculating the percentage limitation under 
§ 170(b)(2)(A), a RIC’s taxable income is defined as taxable income not reduced by the 
dividends paid deduction.  In support of its position, Taxpayer cites PLR 8626065 
(Mar. 28, 1986), which held that for purposes of calculating the percentage limitation 
under § 170(b)(2)(A) a REIT’s “‘taxable income’ is determined in the manner provided in 
§ 63 before the taxable income of the REIT is reduced by the dividends paid deduction 
as required in § 857(b)(2)(B).”

PLR 8626065 does not support taxpayer’s position because private letter rulings may 
not be used or cited as precedent under § 6110(k)(3).  Moreover, we believe that the 
conclusion reached in PLR 8626065 is incorrect.

A corporation’s taxable income for purposes of calculating the percentage limitation on 
deductions for qualified charitable contributions is defined in § 170(b)(2)(C).  Section 
170(b)(2)(C) provides an exclusive list of adjustments that must be made to a 
corporation’s taxable income as defined in § 63 in order to calculate the amount of the 
corporation’s charitable contribution deduction under § 170.  The adjustments provided 
in § 852(b)(2), relating to ICTI, do not affect a corporation’s taxable income for purposes 
of § 170.  

The ruling contained in this letter is based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.   While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) provides 
that it may not be used or cited as precedent.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representatives.

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant. 
Alternatively, taxpayers filing their returns electronically may satisfy this requirement by 
attaching a statement to their return that provides the date and control number of the 
letter ruling.

Sincerely,

John P. Moriarty
Chief, Branch 1
(Income Tax & Accounting)
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