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c = ------
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Dear --------------:

This is in response to a request for ruling dated May 28, 2008, submitted by your 
authorized representative.  The ruling concerns the interplay of the rules in subchapter 
T of the Internal Revenue Code (concerning the taxation of cooperatives and their 
patrons) and the calculation of the section 199 deduction for certain cooperatives 
contained in section 199(d)(3).

Coop is a nonexempt agricultural cooperative corporation organized and existing 
under the laws of the State A.  The members of Coop are b farmers in Geographic Area 
who deliver their c to Coop.   The members enter into a Marketing Agreement with Coop 
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under which they agree to deliver c in accordance with the Bylaws.  Coop operates in 
accordance with its Articles of Incorporation and its Bylaws to process and market c and 
b products for its members.  Members are located throughout the Geographic Area.  

Coop has a d year end.  At the end of each year Coop computes its net proceeds 
and distributes patronage income to its members.  

Coop also owns operates several plants that process the c into value-added 
products and is a majority owner of another plant operated as an LLC.  Those products 
are then marketed throughout the Geographic Area.  Coop’s c marketing and value-
added businesses work to fulfill Coop’s mission to maximize member returns.

All member c and b products received by Coop are commingled with other 
member’s products and pooled.  The duration of the pools is the Coop’s fiscal year 
unless Coop chooses another period.  Coop has consistently used an annual pool.

The Coop’s Marketing Agreements and Bylaws clearly state that the cooperative 
must distribute the net proceeds on a patronage basis, but like many other c 
cooperatives around the country, Coop has capitalized a portion of the net proceeds, 
known as the “c Check,” into inventory.   

Net proceeds from marketing c and c products consist of four components, the 
first three of which is referred to by Coop as the c Check.  The four components are: (1) 
Advances are made on or around the last day of the month based on the producer’s c 
pounds delivered during the first 15 days of the month; (2) monthly settlement checks 
are paid on or about the fifteenth day of the following month, representing the prior 
month’s actual net proceeds less advances; (3) the thirteenth check is a final settlement 
payment attributable to marketing c paid after the close of the year; (4) the patronage 
dividend representing profit from Coop’s manufacturing and processing operations.  The 
first three components emanate from the c marketing element and the residual net 
proceeds represent the profit from manufacturing and processing of c into finished 
products from the plants.

All four components are paid to Coop’s members under the Bylaws and are 
based on Coops patronage sourced net proceeds.  The computation of advances, 
settlement payments, and the thirteenth check are determined using Generally 
Accepted Accounting Principles.  The final payment or patronage dividend is 
determined under a federal taxable income basis.  

As further discussed later, the advances, the twelve monthly settlement checks 
and the thirteenth check together comprising the c Check are treated as per unit retains 
paid in money (PURPIMs) under federal tax law.
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Coop operates, as many marketing cooperatives around the country do, as a 
pooling cooperative.  In general, a pooling cooperative is a marketing cooperative that 
segregates the patronage product received during the year into a pool.  A pool opens as 
deliveries of a product are made, and closes after all, or substantially all, of the product 
is sold or disposed of.  In some cases, a cooperative will leave the pool open into the 
next year, called the “open pool” method.  In other cases where sufficient information is 
available, the cooperative will close the pool at its year end and sell the remaining 
patronage product in inventory forward to the next year’s pool at the product’s value 
determined at lower of cost or market (LCM), called the “closed pool” method.  The 
cooperative distributes the net proceeds from the sale of each pool to the patrons 
generally in proportion to the volume of the commodity delivered to the pool.  Pooling is 
essentially a risk sharing device.  Rather than each patron separately selling his or her 
product for a market price at the time of delivery, all patrons co-mingle their product and 
share the revenues and expenses of processing and selling.  In effect, each producer 
receives an average price.

Coop’s pooling arrangement is such that a separate pool is opened with each 
fiscal year.  Coop is using the “closed pool” method in its financial statement and tax 
return accounting.  Coop has always capitalized into inventory the c Check payments.  
Thus, the ending inventory includes the capitalized c Check amount adjusted for the 
LCM.  Effectively the cooperative is selling inventory forward to the next year and 
measuring its year end profit at LCM.  This means that the product on hand at the end 
of the year is sold forward to the next year’s pool at the LCM and the next year’s pool 
will get any benefit or cost of a difference between the LCM and the actual amount 
realized on the c products.

The financial statements for Coop reflect the c Check payments to members as 
part of the inventory cost of the cooperative and, therefore, only the final payment, or 
patronage dividend, is reflected as part of the net income.  The presentation on the tax 
return is the same as the financial statements.  Form 990-C (and the new Form 1120-C) 
requires the cooperative to report per-unit retains paid in money in Schedule A (cost of 
goods sold).  As will be discussed below, this does not change the fact that the full 
amount of the c Check and patronage dividend are section 1382(b) payments and may 
be deducted on the income tax return and may be added back for purposes of 
computing the section 199 deduction.

Nonexempt subchapter T cooperatives are permitted to exclude or deduct 
distributions to their patrons that qualify as patronage dividends or per-unit retain 
allocations, provided those distributions otherwise meet the requirements of subchapter 
T of the Code.

Section 1388(f) of the Code defines the term “per-unit retain allocation” to mean 
“any allocation, by an organization to which Part I of this subchapter applies, to a patron 
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with respect to products marketed for him, the amount of which is fixed without 
reference to net earnings of the organization pursuant to an agreement between the 
organization and the patron.”

Per-unit retain allocations (PURs) may be made in money, property or 
certificates.  Per-unit retain allocations paid in money (PURPIMs) and in property are 
excludable or deductible under section 1382(b)(3) of the Code.  Per-unit retain 
allocations paid in certificates are deductible under section 1382(b)(3) if the certificates 
are qualified.  If the certificates are nonqualified, the cooperative is permitted a 
deduction under 1382(b)(4) (or a tax benefit figured under section 1383) when the 
certificates are later redeemed.

Section 1388(a)(1) of the Code provides that the term “patronage dividend” 
means an amount paid to a patron by a cooperative on the basis of the quantity or value 
of business done with or done for such patron.  Section 1388(a)(2) provides that a 
“patronage dividend” is an amount paid “under an obligation” that must have existed 
before the cooperative received the amount so paid.  Section 1388(a)(3) provides that 
“patronage dividend” means an amount paid to a patron that is determined by reference 
to the net earnings of the cooperative from business done with or for its patrons.  That 
section further provides that a “patronage dividend” does not include any amount paid to 
a patron to the extent that such amount is out of earnings other than from business 
done with or for patrons.  Section 1.1382-3(c)(2) of the Income Tax Regulations states 
that income derived from sources other than patronage means incidental income 
derived from sources not directly related to the marketing, purchasing, or service 
activities of the cooperative association. 

Section 1382(a) of the Code provides that, except as provided in section 1382(b), 
the gross income of any cooperative shall be determined without any adjustment (as a 
reduction in gross receipts, an increase in cost of goods sold, or otherwise) by reason of 
any allocation or distribution to a patron out of net earnings or by reason of any amount 
paid to a patron as per-unit retain allocations.

Section 1382(b)(1) of the Code provides, in part, that in determining the taxable 
income of a cooperative there shall not be taken into account amounts paid during the 
payment period for the taxable year as patronage dividends to the extent paid in money, 
qualified written notices of allocation, or other property with respect to patronage 
occurring during such taxable year. 

Section 1.1382-2(b)(1) provides, in part, that there is allowed as a deduction from 
the gross income of any cooperative to which part I of subchapter T applies, amounts 
paid to patrons during the payment period for the taxable year as patronage dividends 
with respect to patronage occurring during such taxable year, but only to the extent that 
such amounts are paid in money, qualified written notices of allocation, or other property 
(other than nonqualified written notices of allocation). Section 1388(d) of the Code 
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defines the term “nonqualified written notices of allocation” as meaning a written notice 
of allocation other than a qualified written notice of allocation, or a qualified check that is 
not cashed on or before the 90th day after the close of the payment period for the 
taxable year for which the distribution of which it is part is paid.

Section 1382(b)(3) of the Code provides, in part, that in determining the taxable 
income of a cooperative there shall not be taken into account amounts paid during the 
payment period for the taxable year as per-unit retain allocations paid in money, other 
property, or qualified certificates with respect to marketing occurring during such taxable 
year.

Section 1382(e) of the Code provides that for purposes of section 1382(b), in the 
case of a pooling arrangement for marketing products, the patronage shall be treated as 
occurring during the taxable year the pool closes, and the marketing of products shall 
be treated as occurring during any taxable years the pool is open.

Though section 1382 of the Code is awkwardly drafted, the flush language of 
section 1382(b) clarifies what it means for an item not to be “taken into account.”   It 
states that, “for purposes of this title,” a patronage dividend is treated as “an item of 
gross income and as a deduction therefrom,” and a per-unit retain allocation in money 
or qualified certificates are treated as a “deduction in arriving at gross income.” 

Section 1382(d) of the Code provides, in part, that the payment period for any 
taxable year is the period beginning with the first day of such taxable year and ending 
with the fifteenth day of the ninth month following the close of such year.

Thus, per-unit retain allocations paid in money or qualified certificates are 
deductions in arriving at gross income if paid with respect to an open pool within the 
payment period for the taxable year.  Because patronage dividends paid in money and 
qualified certificates are treated as deductions in arriving at gross income, Form 990-C 
(and new Form 1120-C) requires such dividends to be reported on Schedule H as a 
deduction from gross income.  Because a per-unit retain allocations paid in money or 
qualified certificates are treated as a “deduction in arriving at gross income” they are 
reported on Schedule A of the Form 990-C which represents the cooperative’s cost of 
goods sold.  This does not change the fact that Coop is allowed a full deduction under 
section 1382(b) of the Code for per-unit retains paid in money or qualified certificates. 

We note that to prevent a cooperative from deducting the per-unit retain 
allocations made in money or qualified certificates for the second time when the 
associated product is sold, the cost of goods sold mechanism associated with inventory 
must be adjusted to reflect the deductions allowable under subchapter T.  Specifically, 
cooperatives need to include the PURs in inventory cost for purposes of making 
inventory and section 263A of the Code computations and then adjust the ending 
inventory and cost of goods sold to prevent double deduction of the PURs.  The 
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adjustments can be made to either the inventory or the line item deduction for the 
PURs.  In other words, if the PURs are deducted on a deduction line in the 
cooperative's tax return, they should be removed entirely from the ending inventory and 
cost of goods sold computed for the tax year.  Alternatively, if the PURs are not 
deducted on a deduction line in the tax return, the PURs reflected in the ending 
inventory should be removed and included in the cost of goods sold amount for that tax 
year.  This procedure will allow the cooperative to deduct the PURs once while also 
preserving the integrity of its section 263A calculation.

Under section 199(d)(3) of the Code, patrons that receive a qualified payment 
from a specified agricultural and horticultural cooperatives are allowed a deduction for 
an amount allocable to their portion of the qualified production activities income (QPAI) 
of the organization received as a qualified patronage dividend or per-unit retain 
allocation which is paid in qualified per-unit retain certificates.  In particular, section 
199(d)(3)(F) requires the cooperative to be engaged in the manufacturing, production, 
growth, or extracted (MPGE) in whole or significant part of any agricultural or 
horticultural product, or in the marketing of agricultural or horticultural products. Under 
section 199(d)(3)(D), in the case of a cooperative engaged in the marketing agricultural 
and horticultural products, the cooperative is treated as having MPGE in whole or 
significant part any qualifying production property marketed by the cooperative that its 
patrons have MPGE (this is known in the industry as the “cooperative attribution rule”). 
In addition, section 199(d)(3)(A)(ii) requires the cooperative to designate the patron’s 
portion of the income allocable to the QPAI of the organization in a written notice mailed 
by the cooperative to its patrons no later than the 15th day of the ninth month following 
the close of the tax year.

Under section 1.199-6(c), for purposes of determining a cooperative’s section 
199 deduction, the cooperative’s QPAI and taxable income are computed without taking 
into account any deduction allowable under section 1382(b) or (c) of the Code (relating 
to patronage dividends, per-unit retain allocations, and nonpatronage distributions).

An agricultural or horticultural cooperative is permitted to “pass-through” to its 
patrons all or any portion of its section 199 deduction for the year provided it does so in 
the manner and within the time limits set by section 199(d)(3) of the Code.  When a 
cooperative passes-through all or any portion of the section 199 deduction, the 
cooperative remains entitled to claim the entire section 199 deduction of its return 
(provided that it does not create or increase a patronage tax loss), but is required under 
section 199(d)(3)(B) to reduce the deduction or exclusion it would otherwise claim under 
section 1382(b) for per-unit retain allocations and patronage dividends.

Section 1.199-6(l) provides that a qualified payment received by a patron of a 
cooperative is not taken into account by the patron for purposes of section 199.
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Section 1.199-6(e) defines the term qualified payment to mean any amount of a 
patronage dividend or per-unit retain allocation, as described in section 1385(a)(1) or (3) 
of the Code received by the patron from a cooperative, that is attributable to the portion 
of the cooperative’s QPAI, for which the cooperative is allowed a section 199 deduction.  
For this purpose, patronage dividends and per-unit retain allocations include any 
advances on patronage and per-unit retains paid in money during the taxable year.

Section 1.199-6(k) provides that section 1.199-6 is the exclusive method for the 
cooperative and its patrons to compute the amount of the section 199 deduction.  

The effect of these sections is that the cooperative will compute the entire section 
199 deduction at the cooperative level and that none of the distributions whether 
patronage dividends or per-unit retain allocations received from the cooperative will be 
eligible for section 199 in the patron’s hands. That is, the patron may not count the 
qualified payment received from the cooperative in the patron’s own section 199 
computation whether or not the cooperative keeps or passes through the section 199 
deduction.  Accordingly, the only way that a patron can claim a section 199 deduction 
for a qualified payment received from a cooperative is for the cooperative to pass-
through the section 199 amount in accordance with the provisions of 199(d)(3) of the 
Code and the regulations thereunder.

Coop’s c Checks qualify as per-unit retain allocations within the meaning of 
section 1388(f) of the Code because they were distributed with respect to c that Coop 
markets for its patrons, and by the fact that the patrons receive the payments based on 
the quantity of c delivered; the c Checks are determined without reference to the Coop’s 
net earnings; the c Checks were paid pursuant to a contract with the patrons 
establishing the necessary pre-existing agreement and obligation; and the c Checks 
were paid within the payment period of section 1382(d).

Based on the foregoing, we rule as requested that:

Section 199(d)(3) of the Code allows certain payments from the 
cooperative to its patrons to be added back for purposes of computing the 
section 199 amount.  Coop should include all “net proceeds” payments or 
allocations, including the c Check and patronage dividend, in its 
computation of the section 199 amount.  Specifically, the c Check is 
considered a per-unit retain paid in money under section 1382(b)(3).

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it.  Under section 
6110(k)(3) of the Code it may not be used or cited as precedent.  In accordance with a 
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power of attorney filed with the request, a copy of the ruling is being sent to your 
authorized representative.

Sincerely yours,

Paul F. Handleman
Chief, Branch 5
Office of the Associate Chief Counsel 
(Passthroughs & Special Industries) 
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