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z = ------
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Dear -----------------:

This is in response to your representative’s letter, dated June 30, 2008, and prior 
correspondence, requesting a ruling under § 2703 of the Internal Revenue Code.

FACTS

The facts provided are as follows.  On Date 1, in Year 1, Taxpayer and two other 
unrelated individuals, X and Y (collectively the Joint Venturers), executed Agreement 1, 
whereby Joint Venture was formed.  Joint Venture was formed primarily to acquire, 
hold, lease, and sell real property.  The relative interests of the Joint Venturers in Joint 
Venture are as follows:  Taxpayer – x%, X – y%, and Y – z%.  
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Section 12 of Agreement 1 provides that a Joint Venturer may sell, assign, transfer, or 
pledge his interest in Joint Venture.  Any transfer of an interest must be of the entire 
interest of Joint Venture, except with the unanimous written consent of the Joint 
Venturers, or as otherwise provided herein.  Subject to any transfer or assignment of 
any interest in Joint Venture, the interest shall remain subject to the restrictions of the 
agreement.  Any person purchasing an interest in Joint Venture is a Joint Venturer.

Agreement 1 does not contain any provisions to provide for the purchase of the interest 
of a deceased Joint Venturer.  Accordingly, on Date 2, the Joint Venturers executed 
Agreement 2 which provides that upon the death of each Joint Venturer, Joint Venture 
shall purchase and the estate of the deceased Joint Venturer shall sell all of his interest 
to Joint Venture at a price equal to the deceased Joint Venturer’s equity in the book 
value of Joint Venture as of the end of the most recent fiscal quarter.  It is represented 
that the actual fair market value of the assets in Joint Venture exceeds their book value.

Since Year 1, Joint Venture has continued to own and lease real estate, and operate in 
accordance with Agreement 1.  Agreements 1 and 2 are in full force and effect.  The 
identity and interests of the Joint Venturers has not changed.  Joint Venture is classified 
as a partnership for federal income tax purposes.  Agreements 1 and 2 were entered 
into prior to October 8, 1990, and have not been substantially modified since Date 1 and 
Date 2, respectively.

Taxpayer plans to sell his x% interest in Joint Venture to Trust.  Trust is an irrevocable 
trust to benefit Taxpayer’s children, Child 1 and Child 2.  It is represented that the sales 
price of Taxpayer’s interest in Joint Venture will be equal to the fair market value of 
Taxpayer’s interest.  Trust will assume Taxpayer’s right and obligation, as a surviving 
Joint Venturer, to cause Joint Venture to purchase the other Joint Venturer’s interests 
upon their deaths at book value.  However, Taxpayer’s life (and not the lives of his 
children) will continue to be treated as the measuring life for purposes of Agreement 2.  
Therefore, if Taxpayer dies before either of the other Joint Venturers, Trust will be 
required to sell its interest in Joint Venture to the other Joint Venturers at book value.  
Conversely, if one of the Joint Venturer’s dies before Taxpayer, then Trust and the other 
surviving Joint Venturer will be obligated to purchase the interest of the deceased Joint 
Venturer at book value.  Taxpayer’s children are in a lower generation than X and Y. 

Article Two of Trust provides that while Taxpayer is living, the trustees shall distribute 
the net income of Trust one-half to Child 1 and one-half to Child 2, provided that the 
share of either who is not in life shall be distributed to his or her living lineal 
descendants, per stirpes, and, if none, shall be added to the other share.  Article Three 
provides that following Taxpayer’s death, the trust property shall be distributed one-half 
to Child 1 and one-half to Child 2, provided that the share of either who is not then in life 
shall be distributed to his or her living lineal descendants, per stirpes, or, if none, shall 
be added to the other share.  
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Article Five (f) provides that Taxpayer shall have no right to alter, amend, revoke, or 
terminate Trust and Taxpayer shall have no right, title, or interest in, and no power or 
privilege to control or affect, the trust property or the income therefrom.  Article Five (a) 
provides that it is Taxpayer’s intention that the trust be a grantor trust for income tax 
purposes.  Accordingly, Taxpayer has the power during his lifetime at any time and from 
time to time, acting in a non-fiduciary capacity, without the approval or consent of any 
person, including the trustees, to reacquire the trust corpus by substituting other 
property of an equivalent value.  The trustees of Trust are Child 1 and Child 2.  

Taxpayer requests a ruling that the exception under § 25.2703-1(b)(3) of the Gift Tax 
Regulations will apply to the transfer of Taxpayer’s interest to Trust and, therefore,        
§ 2703 will not apply to the valuation of Taxpayer’s interest.

LAW AND ANALYSIS

Section 2703(a) provides that for purposes of subtitle B of the Code (relating to estate, 
gift, and generation-skipping transfer taxes), the value of any property is determined 
without regard to (1) any option, agreement, or other right to acquire or use the property 
at a price less than the fair market value of the property (without regard to such option, 
agreement, or right) or (2) any restriction on the right to sell or use such property.

Section 25.2703-1(a)(3) provides that a right or restriction may be contained in a 
partnership agreement, articles of incorporation, corporate bylaws, a shareholder 
agreement, or any other agreement.

Section 2703(b) provides that § 2703(a) shall not apply to any option, agreement, right, 
or restriction which meets each of the following requirements:  (1)  It is a bona fide 
business arrangement; (2) It is not a device to transfer such property to members of the 
decedent’s family for less than full and adequate consideration in money or money’s 
worth; and (3) Its terms are comparable to similar arrangements entered into by persons 
in an arms’ length transaction.  Section 25.2703-1(b)(1) sets forth the same 
requirements.

Section 25.2703-1(b)(3) provides that a right or restriction is considered to meet each of 
the three requirements described in § 25.2703-1(b)(1) if more than 50 percent by value 
of the property subject to the right or restriction is owned directly or indirectly (within the 
meaning of § 25.2701-6) by individuals who are not members of the transferor’s family.  
In order to meet this exception, the property owned by those individuals must be subject 
to the right or restriction to the same extent as the property owned by the transferor.  

Section 25.2703-2 provides that § 25.2703-1 applies to any right or restriction created or 
substantially modified after October 8, 1990, and is effective as of January 28, 1992.  
With respect to transfers occurring prior to January 28, 1992, and for purposes of 
determining whether an event occurring prior to January 28, 1992 constitutes a 



PLR-136643-07 4

substantial modification, taxpayers may rely on any reasonable interpretation of the 
statutory provisions.  

Section 25.2703-1(c)(1) provides that a right or restriction that is substantially modified 
is treated as a right or restriction created on the date of the modification.  Any 
discretionary modification of a right or restriction, whether or not authorized by the terms 
of the agreement, that results in other than a de minimis change to the quality, value, or 
timing of the rights of any party with respect to property that is subject to the right or 
restriction is a substantial modification.  The addition of any family member as a party to 
a right or restriction (including by reason of a transfer of property that subjects the 
transferee family member to a right or restriction with respect to the transferred 
property) is considered a substantial modification unless the addition is mandatory 
under the terms of the right or restriction or the added family member is assigned to a 
generation (determined under the rules of § 2651) no lower than the lowest generation 
occupied by individuals already party to the right or restriction.  There are exceptions to 
this rule in § 25.2703-1(c)(2) which do not apply to this case.

The generation to which any person (other than the transferor) belongs is determined 
under § 2651.  Section 2651(a) provides that an individual who is not assigned to a 
generation by reason of § 2651(b) and (c) is assigned to a generation on the basis of 
the date of such individual’s birth with an individual born more than 12 ½ years but not 
more than 37 ½ years after the date of the birth of the transferor assigned to the first 
generation younger than the transferor and similar rules for a new generation every 25 
years.   

Agreements 1 and 2 were entered into prior to October 8, 1990 and have not been 
substantially modified since Date 1 and Date 2, respectively.  When Taxpayer transfers 
his interest in Joint Venture to Trust, Trust and the beneficiaries of Trust, Child 1 and 
Child 2, will be subject to the restrictions in Agreements 1 and 2.  This addition of 
Taxpayer’s children as parties to the restrictions in the agreements is not mandatory 
under the terms of the agreements.  Further, Child 1 and Child 2 are assigned to a 
lower generation than Taxpayer, X, and Y, as determined under § 2651.  Therefore, we 
conclude that the transfer of Taxpayer’s interest in Joint Venture to Trust is a substantial 
modification of Agreements 1 and 2 under § 25.2703-1(c).  However, more than 50 
percent of Joint Venture is owned directly by members who are not members of 
Taxpayer’s family.  X and Y’s combined interest in Joint Venture exceeds 50 percent.  
Further, X and Y’s interests in Joint Venture are subject to the restrictions in 
Agreements 1 and 2 to the same extent as the Taxpayer’s interest in Joint Venture.  
Therefore, the exception under § 25.2703-(b)(3) applies.  Accordingly, the restrictions in 
the agreements are considered to meet each of the three requirements in § 25.2703-
(b)(1).

Based upon the facts and representations made, we conclude that the exception under 
§ 25.2703-1(b)(3) applies to the transfer of Taxpayer’s interest in Joint Venture to Trust 
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and, therefore, § 2703 does not apply to the valuation of Taxpayer’s interest on the date 
of the transfer.  

We are specifically not expressing any opinion regarding the applicability of § 2703 to: 
(i) X and Y’s interests in Joint Venture, as they have not requested any rulings on this 
matter, and (ii) any subsequent transfers of Taxpayer’s or X and Y’s interest in Joint 
Venture either during the duration of Trust; during the lives of the Joint Venturers; or 
upon the death’s of X and Y.  Further, we are specifically not expressing any opinion 
regarding the applicability of §§ 2501 and 2702 to the proposed transfer by Taxpayer to 
Trust.  Finally, we are specifically not expressing any opinion regarding whether Trust is 
a grantor trust for income tax purposes or whether Trust is includible in Taxpayer’s 
gross estate under § 2036.   

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) provides 
that it may not be used or cited as precedent.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative.

The ruling requested in this letter is based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.  While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for a ruling, it is subject to verification on examination.

Sincerely,

Lorraine E. Gardner
Senior Counsel, Branch 4
(Passthroughs & Special Industries)

Enclosure (1)
Copy for § 6110 purposes
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