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We have considered your request dated August 20, 2007, for a ruling that your grant to N, an
organization exempt under section 501(c)(6) of the Internal Revenue Code (Code), is for
charitable purposes and is not a taxable expenditure under section 4945.

Facts:

You are a private foundation organized as a trust under state law and exempt from federal
income tax as an organization described in section 501(c)(3) of the Code. Your trust agreement
requires you to make payments or distributions for charitable, scientific, or educational purposes
as defined by section 501(c)(3), giving first consideration to grants for research, treatment,
prevention, elimination, or meeting the challenges of diabetes or hearing impairment, with

special preference to specific projects.

You have represented that a substantial part of your mission is to promote the availability of
spoken language communication options for deaf children. Toward that purpose, you make
grants to raise public awareness, to promote, support, and increase the availability of quality
spoken language educational programs and qualified professionals.

The information submitted with your request shows that you have conducted pre-grant inquiries
and obtained information about O, an organization exempt under section 501(c)(3) of the Code,
that created N, an organization exempt under section 501(c)(6), to advance spoken language
communication options for individuals who are deaf or hard of hearing by developing and
managing educational standards for professionals. Recently, N developed an international
program that offers two separate certifications, one for therapists and one for educators. In



addition, N plans to develop a program for groups of professionals that work in public and
private educational, clinical and early intervention settings. In the future, N may also develop a
certification that would be available to programs offered by both public and private institutions.
N also plans to collaborate with other organizations to expand the availability of professional
training opportunities in this field.

The information you submitted with your request shows that you awarded a one-year general
support grant to N on Date for these purposes:

1. To define the essential knowledge, skills and core competencies that professionals must
have to work with children who are deaf or hard of hearing to teach them to use spoken
language to communicate and,

2. To develop and administer educational opportunities for professionals in the field of
spoken language deaf education, such as workshops, seminars, continuing education
courses, practicum and mentorship placements and other training programs, in order to
enhance their knowledge, skills and core competencies.

You provided a signed and executed copy of the terms and conditions agreement associated
with your grant to N. The agreement requires N to use all grant funds solely for charitable,
literary, scientific, or educational purposes within the meaning of section 170(c)(2)(B) of the
Code. Also, the agreement requires N to immediately return any grant funds not expended for
the purpose of the grant during the grant term and to provide annual reports on the use of the
grant funds with a narrative of the accomplishments attested to by the responsible financial
officer or a certified public accountant. Last, the agreement restricts N from using the grant for
the purposes described in sections 53.4945-5(b)(3)(i) through (iv) of the Foundation and Similar
Excise Tax Regulations (“foundation regulations”). Finally, your request states that you will fulfill
the reporting requirements contained in section 53.4945-5(d)(1) of the foundation regulations.

You requested the following ruling:

That the current grant is not a taxable expenditure as defined by section 4945(d)(5) of
the Code, where you are exercising expenditure responsibility over the grant.

Law:

Section 170(c)(2)(B) of the Code states that the term “charitable contribution” means a
contribution or gift to or for the use of a corporation, trust, community chest, fund or foundation
organized and operated exclusively for religious, charitable, scientific, literary, or educational
purposes, or to foster national or international amateur sports competition, or for the prevention
of cruelty to children or animals.

Section 501(c)(3) of the Code provides for the exemption from federal income tax of
organizations organized and operated exclusively for charitable purposes.

Section 4945(a) of the Code imposes a tax on the taxable expenditures of a private foundation.



Section 4945(d)(4)(B) of the Code states that the term “taxable expenditure” means any amount
paid or incurred by a private foundation as a grant to an organization, uniess the foundation
exercises “expenditure responsibility” over the grant, in accordance with section 4945(h).
Section 4945(h) of the Code defines the term “expenditure responsibility” to mean that a private
foundation is responsible for exerting all reasonable efforts and for establishing procedures:

1. to see that the grant is spent solely for the purpose for which made,

2. to obtain full and complete reports from the grantee on how the funds are spent, and

3. to make full and detailed reports with respect to such expenditures to the Secretary.

Section 6033(a)(1) of the Code generally requires that an organization exempt from federal
income tax under section 501(a) be required to file an annual return.

Section 1.501(c)(3)-1(d)(2) of the Income Tax Regulations(‘regulations”) includes the
advancement of education in the definition of the term “charitable”.

Section 1.501(c)(3)-1(d)(3) of the regulations defines the term "educational" as relating to
instruction or training of the individual for the purpose of improving or developing his capabilities
or the instruction of the public on subjects useful to the individual and beneficial to the
community.

Section 53.4945-5(a)(1) of the foundation regulations states that, in general, under section
4945(d)(4) of the Code, the term “taxable expenditure” includes any amount paid or incurred by
a private foundation as a grant to an organization (other than an organization described in
section 509(a)(1), (2), or (3)), unless the private foundation exercises expenditure responsibility
with respect to such grant in accordance with section 4945(h).

Section 53.4945-5(b)(1) of the foundation regulations states that, generally, a private foundation
will be considered to be exercising “expenditure responsibility” under section 4945(h) of the
Code as long as it exerts all reasonable efforts and establishes adequate procedures to see that
the grant is spent solely for the purpose for which made, to obtain full and complete reports from
the grantee on how the funds are spent, and to make full and detailed reports with respect to
such expenditures to the Commissioner.

Section 53.4945-5(b)(2) of the foundation regulations requires a private foundation to conduct a
pregrant, limited inquiry concerning the potential grantee. Such inquiry should be complete
enough to give a reasonable person assurance that the grantee will use the grant for the proper
purposes. The inquiry should concern itself with matters such as: (a) the identity, prior history
and experience (if any) of the grantee organization and its managers; and (b) any knowledge
which the private foundation has (based on prior experience or otherwise) of, or other
information which is readily available concerning the management, activities, and practices of
the grantee organization.

Section 53.4945-5(b)(3) of the foundation regulations states that, in order to meet the
expenditure responsibility requirements of section 4945(h) of the Code, a private foundation
must require that each grant to an organization with respect to which expenditure responsibility
requirements must be exercised under this section, be made subject to a written commitment
signed by an appropriate officer, director, or trustee of the grantee organization. The



commitment must include an agreement by the grantee:

i. torepay any portion of the amount granted which is not used for the purposes of the
grant,

ii. to submit full and complete annual reports on the manner in which the funds are spent
and the progress made in accomplishing the purposes of the grant, except as provided
in paragraph (c)(2) of this section,

ii. to maintain records of receipts and expenditures and to make its books and records
available to the grantor at reasonable times, and

iv. not to use any of the funds -

a. to carry on propaganda, or otherwise to attempt to influence legislation,

b. to influence the outcome of any specific public election, or to carry on, directly or
indirectly, any voter registration drive within the meaning of section 4945(d)(3), or

c. to make any grant which does not comply with the requirements of section
4945(d)(3) or (4), or

d. to undertake any activity for any purpose other than one specified in section
170(c)(2)(B).

The agreement must also clearly specify the purposes of the grant.

Section 53.4945-5(d)(1) of the foundation regulations provides generally that to satisfy the
reporting requirements of section 4945(h)(3) of the Code, a granting foundation must provide
certain information on its annual information return, required to be filed by section 6033, for
each taxable year with respect to each grant made during the taxable year (or upon which any
amount or report is outstanding at any time during the taxable year) which is subject to the
expenditure responsibility requirements of section 4945(h). These requirements may be
satisfied by submission with the foundation’s information return of a report received from the
grantee, if the information required by section 53.4945-5(d)(2) is contained in the report.

Section 53.4945-5(d)(2) of the foundation regulations states that the report attached to the
return must contain, or be accompanied by, the following information:

i. the name and address of the grantee;

ii. the date and amount of the grant;

iii. the purpose of the grant;

iv. the amounts expended by the grantee (based on the most recent report received from
the grantee),

v. whether the grantee has diverted any portion of the funds (or the income therefrom in
the case of an endowment grant) from the purpose of the grant (to the knowledge of
the grantor);

vi. the dates of any reports received from the grantee; and

vii. the date and results of any verification of the grantee’s reports undertaken pursuant to
and to the extent required under section 53.4945-5(c)(1) by the grantor or by others at
the direction of the grantor.

Rev. Rul. 68-489, 1968-2 C.B. 210 held that an organization will not jeopardize its exemption
under section 501(c)(3) of the Code, even though it distributes funds to organizations that are
not exempt under section 501(c)(3), provided it retains control and discretion over use of the
funds for section 501(c)(3) purposes.



Rev. Rul. 76-455, 1976-2 C.B. 150 held that an organization formed to encourage and assist in
establishment of nonprofit regional health data systems, to conduct studies and propose
improvements with regard to quality, utilization, and effectiveness of health care and health care
agencies, and to educate those involved in furnishing, administering, and financing health care
was furthering a charitable purpose.

Analysis:
An organization that is exempt under section 501(c)(3) of the Code can make grants to

organizations that are not within the scope of section 501(c)(3), so long as the distributions are
made and used to further its own charitable purposes and it exercises expenditure responsibility
over the distributions. Rev. Rul. 68-489, supra. You made a grant to N, an organization that is
not exempt under section 501(c)(3), to further an important part of your charitable purpose,
which is to promote the availability of spoken language communication options for deaf children.
Your grant will not be considered a taxable expenditure described in section 4945(d) of the
Code as long as it is used to further a charitable purpose and both parties meet the expenditure
responsibility requirements of section 4945(h).

N plans to use your grant to conduct two primary activities. First, N will define the qualifications
that professionals need to educate deaf children, which will advance education by providing
standards for professional educational programs. This activity is consistent with the definition
of “educational” under section 1.501(c)(3)-(d)(3) of the regulations which includes the instructing
and training of individuals to improve or develop their capabilities. Second, N will use part of the
grant to make educational opportunities available to institutions, programs and professionals.
This activity is similar to the ones performed by the organization described in Rev. Rul. 76-455,
supra, that conducted studies and proposed improvements for health care programs and
systems. Your grant to N will not be considered a taxable expenditure under section 4945(d) of
the Code because N will use it to further your purpose of advancing education, which is a
charitable purpose described in section 501(c)(3), by promoting the availability of spoken
language communication options for deaf or hard of hearing individuals.

Generally, when a private foundation makes a grant to an organization that is not described in
section 170(c)(2)(B) of the Code, the regulations require the exercise of expenditure
responsibility. Thus, a grantor must “retain control and discretion as to the use of the funds and
maintain records establishing that the funds were used for section 501(c)(3) purposes.” The
terms and conditions set forth in the agreement meet the requirements of section 4945(h) and
provide you with reasonable assurance that N will use the grant exclusively to further your
charitable purposes. In addition, you have represented that you will meet the reporting
requirements in section 53.4945-5(d) of the foundation regulations. Accordingly, your grant will
not be considered a taxable expenditure as long as you exercise expenditure responsibility over
the grant in accordance with section 4945(h) and section 53.4945-5.

Conclusion:
Based on the foregoing, we rule as follows:

That the grant described above is not a taxable expenditure within the meaning of
section 4945(d)(5) of the Code.



This ruling will be made available for public inspection under section 6110 of the Code after
certain deletions of identifying information are made. For details, see enclosed Notice 437,
Notice of Intention to Disclose. A copy of this ruling with deletions that we intend to make
available for public inspection is attached to Notice 437. If you disagree with our proposed
deletions, you should follow the instructions in Notice 437.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited by others as precedent.

This ruling is based on the facts as they were presented and on the understanding that there will
be no material changes in these facts. This ruling does not address the applicability of any
section of the Code or regulations to the facts submitted other than with respect to the sections
described. Because it could help resolved questions concerning your federal income tax status,
this ruling should be kept in your permanent records.

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this letter.

In accordance with the Power of Attorney currently on file with the Internal Revenue Service, we
are sending a copy of this letter to your authorized representative.

Sincerely,
Ronald J. Shoemaker

Manager, Exempt Organizations
Technical Group 2

Enclosure
Notice 437



