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The Honorable Richard G. Lugar 
United States Senate 
Washington, DC 20510 
 
Attention:  ----------------------- 
 
Dear Senator Lugar: 

This letter responds to your letter dated August 15, 2008, on behalf of your constituent, -
---------------------------.  ----------------asked for guidance on the proper tax treatment of 
amounts paid to pizza delivery drivers as mileage reimbursements rather than as 
increased wages.   

The application of the employment tax rules to amounts designated as reimbursements 
depends upon the facts and circumstances of the arrangement.  While --------------------
described her situation in some detail, the taxability of the particular payments depends 
upon the totality of the circumstances.  I provide the following discussion of the 
applicable law to assist ----------------in determining the appropriate tax treatment or in 
understanding what additional factual information might be necessary to obtain from her 
employer.   

Generally, amounts employers pay as reimbursements for employee business 
expenses are taxable unless treated as paid under an accountable plan.  Amounts 
treated as paid under an accountable plan are excluded from the employee’s gross 
income, are not reported as wages on the employee’s Form W-2, and are exempt from 
withholding and payment of employment taxes.  Conversely, amounts treated as paid 
under a nonaccountable plan are included in the employee’s gross income, must be 
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reported as wages or other compensation on the employee’s Form W-2, and are subject 
to withholding and payment of employment taxes.   
 
The law treats a reimbursement or other expense allowance arrangement as an 
accountable plan only if it meets the requirements of: 

• Business connection 

• Substantiation 

• Return of excess  

[Section 62(c) of the Internal Revenue Code (the Code) and section 1.62-2(c) of the 
Treasury Regulations (the Regulations)].   
 
Business Connection Requirement 
 

An arrangement meets the business connection requirement if the employer pays 
advances, allowances, or reimbursements only for deductible business expenses that 
the employee pays or incurs while performing services for the employer.  If, however, an 
employer pays an employee regardless of whether the employee incurs (or is 
reasonably expected to incur) bona fide business expenses, the arrangement does not 
satisfy the business connection requirement and the amounts are treated as paid under 
a nonaccountable plan and are subject to employment taxes.  

An employer may choose whether to reimburse employee expenses.  However, an 
employer may not treat as a nontaxable expense reimbursement an amount that would 
otherwise be paid as wages.  We base the determination of whether an amount would 
otherwise be paid as wages on the totality of the facts and circumstances.  For 
example, the fact that state law required an increase in the minimum wage for all 
employees and that an employer provided an expense reimbursement instead of the 
required increase may be relevant to such a determination.    
 
Substantiation Requirement 
 
To meet the substantiation requirement, an arrangement must require the employee to 
substantiate each business expense to the payor within a reasonable period of time.  
The employee must submit enough information to allow the employer to identify the 
specific nature of each expense and attribute the expense to the employer’s business 
activity.  Generally, the employee must submit an expense account or other written 
statement to the employer showing the business nature and amount of each of his or 
her expenses.  However, for an arrangement that reimburses expenses governed by 
section 274(d) (such as use of vehicles), the employee must submit to the payor actual 
substantiation of the amount of their expenses in operating their vehicles in performing 
services for the employer, as well as the time, place, and business purpose of such 
expenses.  [Sections 1.274-5(f)(4) and 1.274-5T(b)(6) of the Regulations.]   
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We have an optional, simplified method, known as “deemed substantiation,” for an 
employee to substantiate the amount of his or her vehicle expenses when performing 
services for the employer (Revenue Procedure 2007-70).  We explain this optional 
substantiation method, and the other accountable plan rules, in Publication 15 (Circular 
E), Employer’s Tax Guide, available on www.irs.gov.  This method provides a deemed 
substantiated amount of expense but still requires the employee to substantiate the 
time, purpose, and number of actual miles driven. 
 
Either way, if the substantiation requirement is not met, we treat the amounts as paid 
under a nonaccountable plan, and they are subject to employment taxes.     
 
Return of Excess Requirement 
 
To meet the return of excess requirement, the employee must return to the employer 
within a reasonable period of time any amount the employer paid in excess of the 
employee’s substantiated (or deemed substantiated) expenses.  [Section 1.62-2(f)(1) of 
the Regulations.]  If an employer’s arrangement routinely pays allowances in excess of 
the amount that may be deemed substantiated without requiring actual substantiation of 
all the expenses and repayment of the excess amount, we will treat the arrangement as 
a nonaccountable plan and the entire amount of the allowance will be subject to 
employment taxes.  [Revenue Ruling 2006-56. 2006-46 I.R.B. 874.]  
 
I hope this information is helpful to ----------------in determining the proper tax treatment 
of the payments received.  If the payments are taxable, ----------------should report them 
on her Form 1040, U.S. Individual Income Tax Return, even if her employer does not 
include them on her Form W-2, Wage and Tax Statement.   

As you requested, I am replying in duplicate and returning your enclosure.  If you have 
any questions, please call me at (-----) --------------or -----------------of my staff at (-----) -----
-------------.   

 
Sincerely, 
 
 
 
 
Nancy J. Marks 
Division Counsel/Associate Chief Counsel 
(Tax Exempt & Government Entities) 
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