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Dear --------------------: 
 
I am responding to your letter to Senator Ron Wyden about the tax treatment of 
amounts paid by the ------------------------- to volunteer firefighters.  Senator Wyden wrote 
to us on your behalf and asked us to respond directly to you.   
 
The way the Internal Revenue Code (the Code) treats amounts paid to volunteer 
firefighters ultimately depends on whether they are “qualified payments,” which the 
Code excludes from income and employment tax, and whether the recipients are 
employees or independent contractors.  Employers must generally pay employment 
taxes anytime they pay their employees wages.  Employment taxes on wages paid to 
employees of state or local government entities consist of two components: Federal 
Insurance Contribution Act (FICA) taxes - commonly known as Social Security and 
Medicare taxes - and withheld income taxes.   
 
Whether an employer must pay employment taxes depends on whether the recipient is 
an employee.  Under the Code, anyone, no matter what his official title, who provides 
services for someone under that person’s direction and control is that person’s 
employee [sections 31.3121(d)-1(c) and 31.3401(c)-1(b) of the Employment Tax 
Regulations].   
 
Even if the recipient is an employee, the employer must pay an employment tax only if 
the payment qualifies as a wage.  Generally, a wage is any payment of remuneration - 
no matter what its label - by an employer for services performed by an employee 
[sections 3121(a) and 3401(a) of the Code].  But sections 3402(a) and 3111 explicitly 
exclude from this general definition those amounts that qualify as “qualified payments” 
under section 139B.  A qualified payment is an amount (limited to $30 a month) that a 
state or a political subdivision provides to a volunteer firefighter in exchange for 
services.  Fire departments, therefore, do not need to pay employment taxes for 
qualified payments. 
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But if a volunteer firefighter is an independent contractor, rather than an employee, he 
may have to pay income taxes on amounts he receives from a fire department.  
Workers generally must include in their income any compensation they receive in 
exchange for their services [section 61(a)(1) of the Code].  However, volunteer 
firefighters are allowed to exclude qualified payments from their income.  Volunteer 
firefighters who do not qualify as employees must thus pay income taxes on amounts 
they receive from a fire department if the amounts exceed section 139B’s $30 per 
month limit. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact ---------- -----
-------------, Identification Number -------------, at (-----) -------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Lynne Camillo 
Chief, Employment Tax Branch 2 
Tax Exempt and Government Entities 

 
cc: The Honorable Ron Wyden 

Attention: --------------------- 
 
 

 


