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Dear -----------------: 
 
I am responding to your letters to Senator Richard Durbin and Senator Barack Obama.  
They wrote to us on your behalf and asked us to reply directly to you.  You asked why 
employees who terminate employment cannot receive any of the balance remaining on 
their transit reimbursement accounts as taxable compensation. 
 
The law excludes qualified transportation fringes from gross income (section 132(a)(5) 
of the Internal Revenue Code (the Code)).  The term “qualified transportation fringe” 
refers to any of the following that an employer provides to an employee:  
 

• Transportation in a commuter highway vehicle in connection with travel between 
the employee’s residence and place of employment 

• Any transit pass 
• Qualified parking 

 
Qualified transportation fringe also includes cash reimbursement for any of the above 
mentioned benefits (section 132(f)(3) of the Code). 
 
The Income Tax Regulations (the Regulations) allow an employer to provide qualified 
transportation fringes to employees either as a benefit provided in addition to an 
employee’s regular compensation or under a compensation reduction agreement 
(section 1.132-9(b) Q/A-11).  In these agreements, an employee agrees to contribute 
pre-tax earnings into an account which he or she can use to pay for qualified 
transportation fringes.  Once the employee elects to convert a portion of pre-tax 
earnings into a tax-free qualified transportation fringe benefit, the treatment cannot be 
reversed (section 1.132-9(b) Q/A-14(d). 
 
Participation in a compensation reduction agreement for the provision of qualified 
transportation fringe benefits is completely voluntary.  However, once the employee has 
agreed to reduce his or her compensation to pay for commuting expenses, the 
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employee is no longer entitled to receive that compensation.  Instead, the employee is 
entitled to receive nontaxable qualified transportation fringe benefits. 
 
If an employee has a choice between cash compensation or an employer-provided 
benefit, the law treats the benefit as provided directly by the employer rather than 
purchased by the employee with the amount of the compensation reduction.  It is this 
treatment that allows the value of the benefit to be excluded from income for tax 
purposes.  If the employee could choose to receive the benefit at any time in the form of 
cash rather than qualified transportation fringe benefits, then the employee would be 
treated as constructively receiving the benefits as compensation and would be taxed on 
the full value. 
 
I hope this information is helpful.  If we can assist you further, please contact 
--------------------(Identification Number -------------) at (-----) -------------. 
 

Sincerely, 
  
  
  
  

NANCY MARKS 
Associate Chief Counsel/ Division Counsel 
(Tax Exempt & Government Entites) 

 
CC: The Honorable Richard Durbin 
 Attention: ------------------- 
 

The Honorable Barack Obama 
Attention: --------------------- 
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The Honorable Richard Durbin 
United States Senate 
Washington, DC 20510 
 
Attention: ------------------- 
 
Dear Senator Durbin: 

I am responding to your letter of November 19, 2008, on behalf of your constituent, ------
--------------------.  She wrote about the termination of transit benefits. 

As you requested, I responded directly to -----------------.  I am enclosing a copy of my 
response. 

I hope this information is helpful.  If you need further assistance, please call me at (----) -
------------ or -------------------- at (-----) -------------. 
 

Sincerely, 
 
 

 
 

Nancy Marks 
Associate Chief Counsel/ Division Counsel 
(Tax Exempt & Government Entities) 

 
Enclosure 
 

 
 


