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The Honorable Suzanne M. Kosmas 
Member, U.S. House of Representatives 
1000 City Center Circle, 2nd Floor 
Port Orange, FL 32129 
 
Attention: ------------------ 
 
Dear Congresswoman Kosmas: 
 
This letter responds to your request for information dated March 2, 2009, on behalf of 
your constituent, ------------------------.  She asked whether the Congress or the White 
House will address waiving repayment of the first-time homebuyer credit for taxpayers 
who purchased homes in 2008. 

To provide a first-time homebuyer credit, the Congress added section 36 to the Internal 
Revenue Code in section 3011 of the Economic and Housing Recovery Act of 2008 
(Pub. L. No. 110-289 (122 Stat. 2654, 2888)).  The Congress amended section 36 in 
section 1006 of the American Reinvestment and Recovery Tax Act of 2009 (Pub. L. No. 
111-5 (123 Stat. 115, 316)).  Due to the amendment, the rules for the first-time 
homebuyer credit are different depending on whether a taxpayer purchases a home in 
2008 or in 2009. 

Rules for Home Purchases on or After April 9, 2008, and Before January 1, 2009 

A first time homebuyer who purchased a home on or after April 9, 2008, and before 
January 1, 2009, can take a credit on his or her federal income tax return equal to 10 
percent of the purchase price of the residence, up to a maximum of $7,500.  Taxpayers 
who take this credit must repay the credit in equal installments over fifteen years (See 
former sections 36(b), 36(f), and 36(h) of the Code). 

Rules for Home Purchases on or After January 1, 2009, and Before December 1, 
2009 

For taxpayers who purchased their home on or after January 1, 2009, and before 
December 1, 2009, the law increases the maximum credit to $8,000.  Taxpayers who  
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claim the credit and use the residence as their principal residence for at least three 
years beginning on the date of purchase are not required to repay the credit (See 
sections 36(b), 36(f), and 36(h) of the Code, as amended). 
 
Because --------------- bought her residence on November 21, 2008, the rules for 2008 
home purchases apply to her home purchase, and she must repay the credit.  The 
statute does not grant the IRS the authority to expand the scope of the credit 
administratively.  The Congress would have to change the law to waive repayment of 
the credit for taxpayers who purchased their homes in 2008.   

I hope this information is helpful.  If you have any additional questions, please contact 
me or ----------------------at (-----) -------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Branch Chief 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting)  


