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Dear --------------: 

This letter responds to your request for information during a telephone conversation 
held on February 27, 2009.  You asked whether a taxpayer with a taxable year end of 
June 30, 2008 (and an extended due date for the original federal income tax return for 
such taxable year of March 15, 2009) is allowed the option provided by section 
3.02(1)(a)(i)(I) and (II) of Rev. Proc. 2009-16, 2009-6 I.R.B. 449, for making the election 
under section 168(k)(4) of the Internal Revenue Code if such taxpayer files its original 
federal income tax return for such taxable year on or before March 11, 2009. 

As we stated during our telephone conversation, a taxpayer with a taxable year end of 
June 30, 2008 (and an extended due date for the original federal income tax return for 
such taxable year of March 15, 2009) is allowed the option provided by section 
3.02(1)(a)(i)(I) and (II) of Rev. Proc. 2009-16 if such taxpayer files its original federal 
income tax return for such taxable year on or before March 11, 2009, consistent with the 
option available to a taxpayer who files its original federal income tax return after March 
11, 2009.  Accordingly, the taxpayer may elect section 168(k)(4) for eligible qualified 
property placed in service during its taxable year ending June 30, 2008, either:  

(i) by claiming, on its original federal income tax return for such taxable year, the 
additional first year depreciation deduction provided by section 168(k) (the “Stimulus 
additional first year depreciation deduction”) for such property, subsequently filing an 
amended federal income tax return to determine the depreciation deduction for the 
property by using the straight line method and by not claiming the Stimulus additional 
first year depreciation deduction, and to claim the refundable credit allowed by section 
168(k)(4), and if the taxpayer is a partner in a partnership, by notifying the partnership in 
accordance with section 5.02 of Rev. Proc. 2009-16.  (Section 3.02(1)(a)(i)(I), (a)(ii), 
and (a)(iii) of Rev. Proc. 2009-16); or 



GENIN-111423-09 2 
 

 

(ii) by determining, on its original federal income tax return for such taxable year, 
the depreciation deduction for such property by using the straight line method and by 
not claiming the Stimulus additional first year depreciation deduction, subsequently filing 
an amended federal income tax return to claim the refundable credit allowed by section 
168(k)(4), and if the taxpayer is a partner in a partnership, by notifying the partnership in 
accordance with section 5.02 of Rev. Proc. 2009-16.  (Section 3.02(1)(a)(i)(II), (a)(ii), 
and (a)(iii) of Rev. Proc. 2009-16).  

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling. See section 2.04 of 
Rev. Proc. 2009-1, 2009-1 IRB 1, 7 (Jan. 5, 2009).  If you have any additional 
questions, please contact our office at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Kathleen Reed 
Chief, Branch 7 
(Income Tax & Accounting) 

 
 


