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The Honorable Robert E. Byrd 
United States Senate 
Washington, DC  20510 
 
Dear Senator Byrd: 

This letter responds to your inquiry dated February 10, 2009, submitted on behalf of 
your constituent, ----------------------.  He asked whether he is eligible for the first-time 
homebuyer credit for the purchase of a home in 2008 financed with the proceeds of tax-
exempt mortgage revenue bonds. 

The law provides taxpayers with a credit for purchasing their first home during two 
separate periods.  Qualifications for the credit differ between the periods.  The first 
period was between April 9, 2008, and December 31, 2008, and the law denied the first-
time homebuyer credit for home purchases financed with the proceeds of tax-exempt 
mortgage revenue bonds during that period.  See section 3011(d)(2) of the Economic 
and Housing Recovery Act of 2008 (Pub. L. No. 110-289, 122 Stat. 2654 at 2888) and 
former section 36(d)(2) of the Internal Revenue Code (Code)).  

---------------indicates that he purchased his first home and financed it with the proceeds 
of tax-exempt mortgage revenue bonds during the first period (between April 9, 2008 
and December 31, 2008).  Consequently, ------------------home purchase does not qualify 
for the first-time homebuyer credit. 

Congress amended section 36 of the Code to provide different rules for purchases 
during the second period, between January 1, 2009, and November 30, 2009.  See 
section 1006 of the American Reinvestment and Recovery Tax Act of 2009 (Pub. L. No. 
111-5, 123 Stat. 115 at 316).  The amended law does not prohibit financing with the 
proceeds of tax-exempt mortgage revenue bonds.  However, the amendment did not 
remove the financing prohibition for first-time home purchases, like -----------------, before 
January 1, 2009.  Unfortunately, the law does not grant the Internal Revenue Service 
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administrative authority to disregard the financing prohibition for purchases during the 
first period. 

I hope this information is helpful.  If you have any questions regarding this matter, 
please contact ---------------------------- at --------------------. 
 

Sincerely,   
 
 
 
George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 
 


