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The Honorable John T. Salazar 
Member, U.S. House of Representatives 
609 Main Street, Suite 6 
Alamosa, CO 81101 
 
Dear Congressman Salazar: 
 
This letter responds to your inquiry dated March 3, 2009, on behalf of your constituent, -
--------------------.  ------------- asked about increasing the $3,000 limit on capital loss 
deductions that an individual taxpayer may claim each year. 
 
The $3,000 limitation on capital losses on Form 1040, Schedule D, is a statutory 
limitation (section 1211(b) of the Internal Revenue Code (the Code)).  The IRS does not 
have the authority to change this statutory requirement.  To make the change -------------
recommends would require an act of Congress. 

Although the law limits the amount deductible per year, it does not completely deny a 
deduction for a net capital loss greater than the deductible amount.  If an individual has  
a net capital loss that is greater than $3,000 for the tax year, he or she may deduct 
$3,000 in the year of the loss, then use the excess loss against capital gains in later 
years (up to the deductible amount) until the entire net capital loss is fully deducted 
(section 1212(b) of the Code). . 

For your convenience, I am enclosing a copy of Publication 550, Investment Income 
and Expenses.  I hope this information is helpful.  Please call me at --------------------- if I 
can further assist you. 
 

Sincerely, 
 
 
       George J. Blaine 
        Associate Chief Counsel 
        (Income Tax and Accounting) 
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