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The Honorable Lincoln Davis 
Member, U.S. House of Representatives 
477 North Chancery, Suite # A1 
McMinnville, TN 37110 
 
Attention:  -------------------------- 
 
Dear Congressman Davis: 

I am responding to your inquiry dated February 28, 2009, on behalf of your constituent, -
------------------.  ---- ----- asked if he must pay federal income taxes on the proceeds of 
the sale of his home to the ---------------------------------------------.  

In ---------------------, a retention pond at the -------------------- steam plant collapsed   
spilling an estimated 3.1 million cubic feet of fly ash and water over hundreds of acres in 
-------------------, ---------------, to depths of four to six feet.    The ------ has offered to 
purchase the homes of affected homeowners to forestall litigation.  ---- ----- is willing to 
accept the settlement and sell his home to the ------ if he does not have to pay federal 
income taxes on the sales proceeds. 

I hope that the following information is helpful in responding to ----------.      

Taxpayers must include in gross income all income from whatever source derived, 
including gains derived from dealings in property, unless excluded by law (section 61 of 
the Internal Revenue Code (Code)).  However, a taxpayer generally may exclude from 
gross income up to $250,000 of gain from the sale of a principal residence if the 
taxpayer owned and used the property as his principal residence for periods 
aggregating at least 2 years during the 5-year period ending on the date the taxpayer 
sold the residence (section 121(a) and (b)(1) of the Code).  The exclusion generally 
does not apply if, during the 2-year period ending on the date of the sale, the taxpayer  
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sold other property and excluded the gain under section 121 (section 121(b)(3) of the 
Code). 

Taxpayers who file a joint return may exclude up to $500,000 in gain on the sale of a 
principal residence if— 

• Either spouse meets the 2-year ownership requirement 
• Both spouses meet the 2-year use requirement 
• Neither spouse sold another home during the 2-year period ending on the 

date of sale of the principal residence and excluded the gain from the sale of 
the other home under section 121 (section 121(b)(2) of the Code).     

If you have any questions concerning this matter, please call me or -----------------, 
Identification Number -------------, at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 

 
 

   
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4  
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 

 
 

 


