
 

 

 
OFFICE OF 

CHIEF COUNSEL  

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
I N T E R N AL  R E V E N U E  S E R V I C E 

W ASHINGTON,  D.C. 20224 
  

 
April 27, 2009 

 
Number:  INFO 2009-0101 
Release Date:  6/26/2009 
 

CC:ITA:B04 
CONEX-119851-09 

UIL: 36.00-00 
 
The Honorable Jim Webb 
United States Senator 
222 Central Park Avenue, Suite 120 
Virginia Beach, VA  23462 
 

  
Dear Senator Webb:----------------------------------------- 

This letter responds to your enquiry dated April 9, 2009, submitted on behalf of your 
constituent ------------------------, ------------------.  -------------- asked whether his daughter 
will qualify for the first-time homebuyer tax credit if he and his wife co-sign for the 
mortgage loan.   The property will be in his daughter’s name only and she will live in the 
residence and make all payments on the mortgage loan.  ----------------------------currently 
own a home. 

Section 36(a) of the Internal Revenue Code provides that a first-time homebuyer of a 
principal residence (as defined in section 121) may take a credit on his or her federal 
income tax return equal to 10 percent of the purchase price of the residence, up to a 
maximum of $8,000 ($7,500 in the case of a home purchased before January 1, 2009).     

Section 36(b)(1)(C) provides that the Secretary of the Treasury can prescribe the 
manner for allocating the credit between two or more taxpayers who are not married.  
Under to this authority, the IRS published Notice 2009-12, 2009-6 I.R.B. 446. The 
Notice provides that, if two or more taxpayers who are not married purchase a principal 
residence and otherwise satisfy the requirements of section 36, they can allocate the 
credit between them using any reasonable method.  A reasonable method is any 
method that does not allocate any portion of the credit to a taxpayer not eligible to claim 
that portion. 

Although they co-sign for the mortgage loan, ---------------and his wife are not eligible to 
claim any portion of the credit because they are not first-time homebuyers.  ----------------
daughter, therefore, as a first-time homebuyer of a principal residence, can claim the 
entire amount of the credit.   
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I hope this information is helpful.  If you have any additional questions, please contact 
me or -----------------------, ------------------------------------------ at ---------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 

Donna J. Welsh 
Senior Technician Reviewer, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
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