
 

 

 
OFFICE OF 

CHIEF COUNSEL  

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
I N T E R N AL  R E V E N U E  S E R V I C E 

W ASHINGTON,  D.C. 20224 
 

May 8, 2009 
 

 
 
Number:  INFO 2009-0104 
Release Date:  6/26/2009 
 
CONEX-120855-09 
 
UIL 122.00-00 

 
The Honorable Daniel Lungren 
Member, U.S. House of Representatives 
2339 Gold Meadow Way, Suite 220 
Gold River, CA 95670 
 
Attention: -------------- 
 
Dear Congressman Lungren: 
 
This letter is in response to your inquiry dated April 17, 2009, on behalf of your 
constituent, ------------------------------.  -------------------asked about Net Disability Tax 
Exclusion legislation and whether he qualifies to take advantage of this exclusion. 

Military personnel, or former military personnel, who make an election under the Retired 
Serviceman’s Family Protection Plan (United States Code Title 10 Section 1431), or the 
Survivor Benefit Plan (United States Code Title 10 Section 1447) to receive a reduced 
amount of retirement pay (or retainer pay) to provide annuities for their survivors can 
exclude from gross income any reduction in retirement or retainer pay resulting from the 
election (section 122 of the Internal Revenue Code (the Code)). In addition to 
reductions in retirement pay for survivor benefits, these individuals can exclude from 
gross income any part of their retirement pay that they receive on account of personal 
injuries or sickness (section 104(a)(4) of the Code).  

The Income Tax Regulations, relating to section 122 of the Code, refer to “net disability 
exclusion” (NDE) (section 1.122-1 of the Regulations).  This section outlines the order of 
various reductions in gross retired pay when computing net taxable retired pay.  As 
outlined in the Regulations, NDE refers to the sum of 

• Excludable retired pay computed under section 104(a)(4) of the Code (amounts 
received as a pension, annuity or similar allowance for personal injuries or 
sickness resulting from active service in the armed forces of any country) and 

• Retired pay, not to exceed the amount of excludable retired pay under 104(a)(4) 
of the Code, waived to receive V.A. compensation.   
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The amount of NDE, as well as other calculations described in section 1.122-2(d) of the 
Regulations, is then used to determine net taxable retired pay. 

The calculation described above only applies to individuals who make elections under 
the Retired Serviceman’s Family or the Survivor Benefit Plan. 

I hope this information is helpful.  If I can assist you further, please contact me or ---------
--------------------at --------------------. 
 
  Sincerely, 
 
 
 
    
  Lynne Camillo 
  Branch Chief, Employment Tax Branch 2 
  (Exempt Organizations/ Employment Tax/ 
  Government Entities) 
  (Tax Exempt & Government Entities) 

 
 
 

 


