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The Honorable Susan M. Collins 
United States Senate 
Washington, DC  20510 
 
Attention:  ------------------------- 
 
Dear Senator Collins: 

This letter responds to your enquiry, dated April 17, 2009, submitted on behalf of your 
constituent, ------------------------------.  She asked whether she can take the first-time 
homebuyer credit for the 2008 purchase of a home.  She stated that her husband 
purchased a mobile home in 2002 and used the mobile home as his principal residence. 

Section 36(a) of the Internal Revenue Code (Code) provides a refundable credit for a 
first-time homebuyer of a principal residence.  A first-time homebuyer is defined as any 
individual who has not had an ownership interest in a principal residence at any time 
during the three year period before the date of the purchase of the home.  If married, 
both spouses must be first-time homebuyers as of the date of the purchase (section 
36(c)(1)). 

For purposes of section 36, the term principal residence has the same meaning as 
when used in section 121 (section 36(c)(2)).  A principal residence may be a house, a 
houseboat, a house trailer, a mobile home, a cooperative apartment, or a condominium.  
See page 3 of Publication 523, Selling Your Home (enclosed). 

Unfortunately, section 36 of the Code does not allow ---------------------to take the first-
time homebuyer credit because her husband had a prior ownership interest in a mobile 
home used as a principal residence during the three years before the 2008 purchase of 
the home.  The law conditions qualification for the first-time homebuyer credit on lack of 
prior ownership, not the amount of debt on previously owned property.  The Internal  
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Revenue Service lacks the administrative authority to modify the statutory requirements 
for taking the credit. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any further questions, please contact ------
-----------------------------at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
 

 
Enclosure 


