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The Honorable Christopher J. Dodd 
United States Senator 
30 Lewis Street, Suite 101 
Hartford, CT 06103 
 
Attention: ------------ 
 
Dear Senator Dodd: 
 
This letter responds to your enquiry dated May 1, 2009, submitted on behalf of your 
constituent, -------------------------.  She asked whether she can take the first-time 
homebuyer tax credit for a purchase before the April 9, 2008, effective date. 

Congress added section 36 to the Internal Revenue Code (the Code) in section 3011 of 
the Economic and Housing Recovery Act of 2008 (Public Law Number 110-289 (122 
Stat. 2654, 2888)) to provide a credit to first-time homebuyers for purchases made in 
2008.  Congress amended section 36 in section 1006 of the American Reinvestment 
and Recovery Tax Act of 2009 (Public Law Number 111-5 (123 Stat. 115, 316)) to 
provide different rules for purchases made in 2009. 

Rules for Home Purchases on or after April 9, 2008, and before January 1, 2009 

A first time homebuyer who purchased a home on or after April 9, 2008, and before 
January 1, 2009, can take a credit on his or her federal income tax return equal to 10 
percent of the purchase price of the residence, up to a maximum of $7,500.  Taxpayers 
who take this credit for purchases made in 2008 must repay the credit in equal 
installments over fifteen years (See former sections 36(b), 36(f), and 36(h) of the Code). 

Rules for Home Purchases on or after January 1, 2009, and before December 1, 
2009 

For taxpayers who purchased their home on or after January 1, 2009, and before 
December 1, 2009, the law increases the maximum credit to $8,000.  Taxpayers who 
take the credit for purchases made in 2009 and use the residence as their principal  
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residence for at least three years beginning on the date of purchase are not required to 
repay the credit (See sections 36(b), 36(f), and 36(h) of the Code, as amended). 

Because ----------------bought her residence on March 24, 2008, before the effective 
date, she does not qualify for either the 2008 or 2009 credit.  Unfortunately, the statute 
does not grant the Internal Revenue Service the authority to expand the scope of the 
credit administratively.   

I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact ----------- ----
---------- at --------------------. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Branch Chief 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting)  

 


