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Dear -------------: 
 

This letter responds to your request for information dated January 19, 2008 in 
which you requested information on the federal income tax consequences of the 
transfer of United States Series I savings bonds (“the Bonds”) to a revocable trust.  You 
asked for written clarification regarding the following questions:  

Question 1:  

Will you have to recognize and report interest earned on the Bonds as a 
result of their reissuance to a revocable trust? 

Answer 1:  

If the owner of savings bonds transfers them to a trust, and the transferor 
is considered the owner of the trust (i.e., a “grantor trust”) for federal 
income tax purposes, the transferor may continue to defer reporting 
interest accrued each year.  For example, a transferor is treated as the 
owner of the trust if the transferor can revoke the trust.  The transferor 
must include the total interest accrued in her or her income when the 
bonds are redeemed or finally mature, whichever is earlier.   

Question 2:  

If the Bonds are reissued to a revocable trust, would your descendants still 
get the stepped up cost basis on your death?  

Answer 2:  

The federal estate tax consequences, generally, will not change because 
of the reissuance of the bonds to the revocable trust.  At your death, your 
descendants will receive the Bonds with a basis equal to the fair market 
value as of the date of your death.  The Internal Revenue Code provides a 
step-up in basis for the economic appreciation of an asset held at death, 
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but not to the untaxed earnings associated with the underlying asset.  The 
earnings associated with the underlying asset (accrued interest in the 
case of the Bonds) falls within a special category of income referred to as 
“Income in Respect to a Decedent.”  Income in Respect to a Decedent, or 
IRD, will be taxed to the person receiving the accrued interest after your 
death in the same manner you would have been taxed if you would have 
survived to receive it yourself.  Therefore, while the economic value of the 
Bonds received by your descendants includes the interest accrued up to 
the date of death, the basis in the Bonds will not reflect the accrued 
interest, regardless of whether the Bonds are held inside or outside your 
revocable trust.    

For more information on the reissuance of United States Series I savings bonds 
and the tax consequences following the death of the owner, including IRD 
discussed above, please refer to the enclosed materials published by the Internal 
Revenue Service and the Bureau of Public Debt.    

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. Proc. 2009-1, 
§2.04, 2009-1 IRB 7 (Jan. 5, 2009).  If you have any additional questions, please 
contact -------------- in our office at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Bradford R. Poston 
Senior Counsel, Branch 2 
(Passthroughs & Special Industries) 

 
Enclosures (3): 

• Excerpts from IRS Publication 17 (Your Federal Income Tax)   
• Excerpts from IRS Publication 550 (Investment Income & Expenses) 
• Excerpt from the U.S. Savings Bond website maintained by U.S. Department of 

the Treasury, Bureau of the Public Debt, concerning the death of a Savings Bond 
Owner: http://www.treasurydirect.gov/indiv/research/indepth/ebonds/res_e_bonds_eedeath.htm  
 

 


