
 

 

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
INTERNAL REVENUE SERVICE 

WASHINGTON, D.C.  20224 
 

 
MAY 15, 2009 

 
 
Number:  INFO 2009-0122           
Release Date:  6/26/2009 
 
UIL#:  0442.00-00 
 
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
-------------------------------------------------------- 
------------------------------------------------------------------------------------------------ 
-------------------------      

                        CC:ITA:Br05//GENIN-116310-09     
 
                                                                                          
 
Dear -------------: 
 
 This is in response to your letter of March 25, 2009, in which you inquired about 
one of the “terms and conditions of change” of Revenue Procedure 2006-45, 2006-45 
I.R.B. 851 (relating to procedures for obtaining automatic approval of changes in 
annual accounting periods (taxable years) for certain corporations). 
 

Your inquiry concerns the situation in which a corporation desiring to change its 
taxable year owns a majority interest in a foreign partnership.  A term and condition of 
such a corporation's change in taxable year under Rev. Proc. 2006-45 is that the 
foreign partnership concurrently change its taxable year to conform to the taxable year 
of its majority interest corporate partner.  Specifically, you asked whether such a 
foreign partnership is within the scope of Rev. Proc. 2006-46's automatic consent 
procedure if the foreign partnership satisfies all of the terms and conditions required in 
that revenue procedure, but fails to satisfy some of those terms and conditions on a 
timely basis.  We are pleased to address your concerns. 

 
As you are aware, the Internal Revenue Service issues both general information 

letters as well as private letter rulings to assist taxpayers in the preparation of their 
returns.  The procedures for requesting letter rulings are set forth in Rev. Proc. 2009-1, 
2009-1 I.R.B. 1; this is a general information letter, as you requested.  

 
Section 442 of the Internal Revenue Code provides that, if a taxpayer changes 

its annual accounting period, the new accounting period will become the taxpayer’s 
taxable year only if the change is approved by the Secretary. 
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Rev. Proc. 2006-45, 2006-45 I.R.B, 851, as modified by Rev. Proc. 2007-64, 

2007-42 I.R.B. 818, provides the exclusive procedures under which corporations within 
its scope may obtain automatic consent of the Commissioner to change their taxable 
year under section 442.  Generally, corporations that hold partnership interests are 
outside the scope of Rev. Proc. 2006-45, but a corporation that owns a majority interest 
in a partnership is within the scope of Rev. Proc. 2006-45 if the partnership 
concurrently changes its tax year under Rev. Proc. 2006-46, 2006-45 I.R.B. 859, to the 
corporate majority partner's new tax year.  See sections 4.02(2) and 6.09 of Rev. Proc. 
2006-45.  Rev. Proc. 2006-46 provides the exclusive procedures under which 
partnerships within its scope may obtain automatic consent to change their taxable 
years. 

 
 Section 6 of Rev. Proc. 2006-45 imposes certain “terms and conditions of 

change” in connection with a corporation’s taxable year change.  Among those terms 
and conditions, section 6.09 provides that if a corporation’s majority interest in a 
partnership is disregarded under section 4.02(2) because the partnership is changing 
its taxable year to conform to the corporation’s new taxable year, the partnership must 
change its taxable year concurrently with the corporation’s taxable year change.  In that 
event, section 6.09 provides that the partnership is deemed to be within the scope of 
Rev. Proc. 2006-46.  Specifically, section 6.09 provides that, if the related entity that is 
required to change is a pass-through entity, such as a partnership, it is deemed to be 
within section 4.01(1) of Rev. Proc. 2002-46, notwithstanding any other limitation under 
sections 4.02 and 7.02(2) of that revenue procedure. 

 
Under section 4.01(1) of Rev. Proc. 2006-46, a partnership that is changing to its 

“required taxable year” (that is, the taxable year required under section 706(b)) 
generally is within the scope of that revenue procedure.  Further, section 4.01(5) of 
Rev. Proc. 2006-46 provides that “Notwithstanding any limitation in this revenue 
procedure to the contrary . . . this revenue procedure applies to a taxpayer that is 
required to concurrently change its annual accounting period as a term and condition 
for the approval of a related taxpayer’s change of annual accounting period.”  Section 
3.03 of Rev. Proc. 2006-46 explains that “Section 4.01(5) . . . clarifies that a taxpayer 
that is required to make a concurrent change as a term and condition of the approval of 
a related party’s change of accounting period is included in the scope notwithstanding 
any limitation in this revenue procedure to the contrary.” 

 
You asked whether a foreign partnership seeking to change its taxable year 

under Rev. Proc. 2006-46 to conform to the new taxable year of its majority interest 
corporate partner as a term and condition of the corporate partner’s change under Rev. 
Proc. 2006-45, must do so in a timely manner.  The answer is “No.”  The requirement is 
that the change be made concurrently with the corporate partner’s change in tax year, 
i.e., for the same “first effective year,” not that the change be made timely.  In fact, 
there is no timely filing due date for such a required concurrent change, as section 6.09 
specifically provides that the change be made notwithstanding the due date otherwise 
applicable in section 7.02(2) of Rev. Proc. 2006-46.  
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 Section 5.05 of Rev. Proc. 2006-45, which describes the “first effective year,” 
states that that year is also the first tax year for complying with all of the terms and 
conditions of Rev. Proc. 2006-45.  Thus, for the corporation to satisfy these 
requirements, the partnership is required to make its tax year change effective for such 
same “first effective year,” i.e., concurrently.  An otherwise “untimely” but concurrent 
change in taxable year by the foreign partnership will satisfy the majority interest 
corporation's “concurrent change” term and condition of Rev. Proc. 2006-45.  

 
We thank you for your attention in this matter, and hope that the general 

information provided is helpful.  If there are additional questions or if we may be of 
further assistance, please contact ---------------------of this office, at ---------------------- 
(not a toll-free call).  
 
 

Sincerely yours, 
 
                                                                            /s/ William A. Jackson 
                                                                                                                          
          William A. Jackson  
                                                                           Chief, Branch 5                

Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 

 
Enclosure: 

Copy of this letter 
 
 
 
 


