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Dear --------------------: 

This letter responds to your request for information dated February 17, 2009. 

The information you have requested involves the application of section 265(a)(1) to 
taxpayers who are civilian employees of the United States government and who, when 
filing their state income tax returns for a taxable year, must pay an amount of state 
income taxes that is in excess of the amount of state income tax withheld from their pay 
during that taxable year.   

In such situations, the individual taxpayer is a civilian employee of the U.S. government, 
and uses the cash receipts and disbursements method of accounting (the cash 
method).  A portion of the taxpayer’s income in Tax Year 1 is attributable to a cost-of-
living allowance that section 912 exempts from federal income tax.  Notwithstanding the 
federal tax exemption, the income attributable to the allowance is subject to state 
income tax.   

When filing his federal income tax return for Tax Year 1, the taxpayer itemizes his 
deductions on Schedule A and deducts the state income tax he paid in Tax Year 1 
through withholding.  The taxpayer adjusts the amount of his deduction for state income 
taxes (paid in Year 1 through withholding) to account for the disallowance provisions of 
section 265(a)(1), since this deduction is allocable, in part, to tax-exempt income.  
However, taxpayer also owes an additional amount of state income taxes, in excess of 
the amount withheld from his pay in Tax Year 1.  He pays the additional amount of state 
income taxes due for Tax Year 1 in Tax Year 2, when he files his state income tax 
return for Tax Year 1.  Since the taxpayer uses the cash method, he does not take a 
federal income tax deduction in Tax Year 1 for the additional state income tax he owed 
for Tax Year 1 but paid in Tax Year 2.  Instead, the deduction for the additional state 
income taxes is reported on Schedule A of his federal income tax return filed for Tax 
Year 2, the year in which he paid the additional amount. 
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Section 912 provides that cost of living allowances received by civilian employees 
stationed in certain areas, including the state in question here, are not subject to federal 
income tax. Section 164 provides for the deduction of state or local taxes paid during 
the taxable year.  Section 265(a)(1) generally disallows deductions for any amount 
otherwise allowable as a deduction that is allocable to income (other than interest) that 
is wholly exempt from federal tax.   

Rev. Rul. 74-140, 1974-1 C.B. 50, dealt with the situation of a civilian employee of the 
U.S. government who was stationed in Hawaii and who received a cost-of-living 
allowance that was wholly exempt from tax under section 912.  In that revenue ruling, 
the Service held that the portion of the state income taxes allocable to the tax-exempt 
income was nondeductible under section 265.  

The issue is virtually the same here.  The only difference is that, as a result of 
underwithholding of state income taxes, a portion of the taxpayer’s state income tax that 
is attributable to Tax Year 1 was paid in Tax Year 2.  Thus, since the taxpayer uses the 
cash method, the amount of state income taxes due for Tax Year 1 that was paid in Tax 
Year 2 is deductible in Tax Year 2.  Accordingly, when taxpayer files his federal income 
return for Tax Year 2 and deducts the additional state income tax payment, he must 
also account for the portion of the additional payment that was allocable to the tax-
exempt cost-of-living allowance.  The issue is, when determining the amount of the 
additional state income tax payment that is nondeductible under section 265(a)(1), what 
ratio of tax-exempt income to total income should be used to determine the portion of 
the Tax Year 2 payment that is allocable to tax-exempt income: that of Tax Year 1, 
when the tax-exempt income that it relates to was received, or that of Tax Year 2? 

We conclude that the portion of the state income tax payment made in Tax Year 2 that 
is allocable to tax-exempt income received in Tax Year 1, and thus the amount that is 
non-deductible by virtue of section 265, should be determined based on the ratio of the 
tax-exempt income to the total income in Tax Year 1.  This conclusion is based on our 
reading of the statute and regulations.  

The regulations under section 265(a)(1) provide, in pertinent part, as follows: 

Allocation of expenses to a class or classes of exempt 
income.  Expenses and amounts otherwise allowable which 
are directly allocable to any class of classes of exempt 
income shall be allocated thereto; and expenses and 
amounts directly allocable to any class or classes of 
nonexempt income shall be allocated thereto.   

Treas. Reg. Section 1.265-1(c). 
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The regulations clearly state that the expenses allocable to the tax-exempt income 
should be “allocated thereto.”  The tax-exempt income at issue was received in Tax 
Year 1.  Therefore, the additional payment made in Tax Year 2 should be allocated to 
the class of tax-exempt income included in Tax Year 1, and the determination of the 
nondeductible portion should be based on the ratio of tax-exempt to total income in that 
year.    

We also note that a taxpayer who received a cost of living allowance in Tax Year 1 may 
not receive such an allowance in Tax Year 2, either because no such benefit was 
bestowed in Tax Year 2 or because the taxpayer was no longer working for the 
government or earning income in Tax Year 2.  Thus, if the disallowance was based on 
the ratio of tax-exempt to total income in Tax Year 2, a taxpayer receiving no tax-
exempt income in Tax Year 2 would not be subject to a disallowance of a portion of the 
deduction for the state tax payment made in Tax Year 2, even though a portion of the 
deduction is allocable to tax-exempt income.   Thus, the only basis for determining the 
nondeductible portion of the state tax payment in Tax Year 2 at issue here is by 
allocating it according to the amount of tax-exempt income received in Tax Year 1. 

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. Proc. 2005-1, 
§2.04, 2005-1 IRB 7 (Jan. 3, 2005).  If you have any additional questions, please 
contact our office at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Jeffery G. Mitchell 
Chief, Branch 6 
(Income Tax & Accounting) 

 
 


