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 WASHINGTON, D.C. 20224 
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  ------------------------------------------- 
---------------------------- 
----------------------------------- 
-------------------------- 
 
 
Dear ----------------: 
 
 This is in response to your letter, dated December 22, 2008, on behalf of----------
------------------------------(Taxpayer), in which you seek to adopt the method described in 
section 174(a) of the Internal Revenue Code to treat research and experimental 
expenditures (R&E expenditures) relating to Taxpayer’s development of --------------------
--------------------------------------as deductible expenses and not chargeable to capital 
account.  The following information is provided to you pursuant to section 2.04 of 
Revenue Procedure 2009-1, 2009-1 I.R.B. 1 (January 5, 2009).  This information letter 
is advisory only and has no binding effect on the Internal Revenue Service (IRS). 
 
 Section 174(a) provides that a taxpayer may elect to treat R&E expenditures as 
expenses not chargeable to capital account.  Expenditures to which the election applies 
are allowed as a deduction.  A taxpayer may elect this method without the consent of 
the Secretary of the Treasury for the taxpayer’s first taxable year in which R&E 
expenditures are paid or incurred.  If the taxpayer elects this method, the method will 
apply to all R&E expenditures paid or incurred by the taxpayer for the tax year and 
must be adhered to for all subsequent years unless, with permission of the Secretary, a 
change is authorized for all or part of such R&E expenditures.  The statute also 
provides that a taxpayer may adopt this method at any time with the consent of the 
Secretary. 
 
 Section 174(b) provides that a taxpayer may elect, under regulations, to 
amortize (treat as deferred expenses) R&E expenditures over a period of not less than 
60 months.  The taxpayer may elect this method without the consent of the Secretary 
for the taxpayer’s first taxable year in which R&E expenditures are paid or incurred.  If 
the taxpayer elects this method, the method and the period selected must be adhered 
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to for the tax year of the election and all subsequent years unless, with the approval of 
the Secretary, a change is authorized with respect to part or all of such R&E 
expenditures. The election under section 174(b) will not apply to any expenditure paid 
or incurred in a tax year before the year for which the election is made. 
 
 Section 1.174-1 of the Income Tax Regulations provides that, if the taxpayer 
does not elect to expense under section 174(a) or defer and amortize expenses under 
§ 174(b) for the first taxable year in which R&E expenditures are paid or incurred, R&E 
expenditures must be charged to capital account.  Section 1.174-1 also clarifies that 
R&E expenditures to which § 174 applies may relate to a general research program or 
to a particular project. 
 
 Section 1.174-3 of the Income Tax Regulations provides rules for making the 
election to expense R&E expenditures under § 174(a) and for requesting permission to 
change to or from that method.  Section 1.174-3(a) provides that if a taxpayer adopts 
the method provided in § 174(a), the method applies to all R&E expenditures paid or 
incurred in the taxable year of adoption and all subsequent taxable years unless a 
different method is authorized by the Commissioner of Internal Revenue under  
§ 174(a)(3) with respect to part or all of the R&E expenditures.  Section 1.174-3(b) 
provides that the consent of the Commissioner is not required if the taxpayer adopts the 
method for the first taxable year in which he pays or incurs R&E expenditures.  
However, if the taxpayer fails to adopt the method for the first taxable year in which the 
taxpayer incurs R&E expenditures, the taxpayer cannot do so in subsequent taxable 
years without obtaining the consent of the Commissioner.  In addition, a taxpayer may 
not use, in the same tax year, more than one method for any particular project. 
 
 In Revenue Procedure 2008-52, I.R.B. 2008-36 (September 8, 2008), the IRS 
provides procedures under which a taxpayer may obtain the automatic consent of the 
Commissioner to change certain methods of accounting.  Appendix section 7.02 of 
Revenue Procedure 2008-52 includes procedures for taxpayers to obtain automatic 
consent to change their treatment of R&E expenditures.  The URL for the Revenue 
Procedure 2008-52 is http://www.irs.gov/irb/2008_36_IRB/ar09.html.  Also, Appendix 
section 7.02(b) provides information regarding a change in the treatment of computer 
software costs under Revenue Procedure 2000-50, 2000-2 C.B. 601, as modified by 
Revenue Procedure 2007-16, 2007-4 I.R.B. 358 (but see section 9 of the appendix for 
making that change). 
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 This letter should not be regarded as a private letter ruling, nor relied upon as 
such.  If you have any questions, you may contact ----------------at----------------------. 
 
    
       Sincerely, 
 
 
 
       Paul F. Handleman 
       Chief, Branch 5 
       Office of Associate Chief Counsel 
       (Passthroughs & Special Industries) 
 
 
Enclosure  


