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The Honorable Mike Johanns 
United States Senator 
115 Railway Street, Suite C102 
Scottsbluff, NE 69361  
 
Attention:  ----------------- 
 
Dear Senator Johanns: 

I am responding to your letter, dated May 8, 2009, on behalf of your constituent,        ----
--------------------------------.  A local CPA advised ----------------- and her husband that they 
did not qualify for the refundable tax credit for a first-time homebuyer of a principal 
residence because they owned a mobile home that appears to have been their principal 
residence.  Expressing concern regarding apparent inconsistencies in the definition of 
first-time homebuyer under different provisions of federal law, ----------------- asked 
whether a change in the definition of first-time homebuyer could retroactively qualify her 
and her husband for the first-time homebuyer credit.  She also said the administration of 
the first-time homebuyer credit lacks oversight, asserting that some taxpayers have 
claimed the credit prior to closing. 

A first-time homebuyer can receive a refundable tax credit upon the purchase of a 
principal residence (section 36(a) of the Internal Revenue Code (the Code)).  
Contracting to purchase a principal residence does not constitute a purchase under 
section 36 of the Code.  Rather, a taxpayer qualifies for the credit only upon completing 
the purchase of the principal residence (section 36(a) and (c) of the Code).   

For purposes of the first-time homebuyer credit, the term principal residence has the 
same meaning as when used in section 121 of the Code (section 36(c)(2) of the Code).  
Under section 121 of the Code, a principal residence may be a house, a houseboat, a 
house trailer, a mobile home, a cooperative apartment, or a condominium (section 
1.121-1(b)(1) of the Income Tax Regulations and page 3 of Publication 523, Selling 
Your Home (enclosed)). 

Neither ----------------- nor her husband will qualify for the first-time homebuyer credit if 
either used their mobile home as a principal residence within the three-year period  
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ending on the date of the purchase of a principal residence.  ----------------- also said that 
some taxpayers are claiming the credit prior to closing.  To claim the first-time 
homebuyer credit, taxpayers must complete Form 5405, First-Time Homebuyer Credit 
(enclosed), which specifically requires taxpayers to enter the acquisition date of the 
home  and other relevant information.  We may require taxpayers who claim the first-
time homebuyer credit to substantiate that they completed the purchase of their home 
before claiming the credit.   

If we determine that a taxpayer has improperly claimed the first-time homebuyer credit, 
we will adjust their tax liability and charge interest.  We will also impose penalties in 
appropriate cases. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or -------
------------at ---------------------. 
  

Sincerely, 
 
 
 

Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
 

Enclosures (3) 


