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The Honorable Kay Granger 
Member, U.S. House of Representatives 
1701 River Run Road, Suite 407 
Fort Worth, TX  76107 
 
Attention: ------------------------ 
 
Dear Congresswoman Granger: 
 
Thank you for your letter dated July 10, 2009, on behalf of your constituent, ----------------
----------------------------.   
 
You ask about the tax consequences to a donor who receives a repayment of a 
charitable gift that he or she made in an earlier taxable year.  In a letter enclosed with 
yours, -----------------writes that he made a designated gift to a charitable organization 
more than two decades ago.  -----------------indicates that the organization recently 
informed him that it will not be using the gift for his designated purpose.  --------------------
states that he has requested that the organization repay the designated gift and 
accumulated interest to him.  He states that he would like to use any future repayment 
to make a charitable contribution to a different charitable organization.   
 
I am pleased to provide you with the following general information about the federal 
income tax consequences to a donor who receives a repayment of a charitable gift plus 
interest on the repayment.  This letter does not constitute a ruling, and it does not 
address whether federal, state, or other laws (or a charitable organization’s policies) in 
fact require or permit the organization to repay an earlier gift or to pay interest on the 
repayment.  We express no opinion as to the legal or tax consequences to the charity of 
a potential repayment. 
 
If a taxpayer receives the full tax benefit of a charitable contribution deduction when 
making a contribution to a qualified charity, and the charity repays the contribution to the 
taxpayer in a subsequent year, the “tax benefit rule” requires the taxpayer to include in 
gross income in that subsequent year the amount of the previously deducted 
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contribution.  I have enclosed Revenue Ruling 76-150, 1976-1 C.B. 38, which 
addresses this issue.  
  
A taxpayer who receives interest on a repaid contribution must also include that amount 
in income.  An individual taxpayer generally includes interest in income when it is 
available to the taxpayer free of substantial limitations and restrictions.  Thus, if a 
taxpayer has no access to interest income before the year he or she actually receives it, 
the interest generally is not included in the taxpayer’s income until that year. 
 
If the taxpayer uses a repaid contribution to make a new charitable contribution to a 
different charitable organization, he or she may claim a charitable contribution deduction 
for the new contribution, subject to the usual restrictions and limitations on charitable 
contribution deductions.  I have enclosed Publication 526, Charitable Contributions, 
which contains the rules for charitable contribution deductions. 
 
I hope this information is helpful.  Please contact me at ---------------------or ------------------
at ---------------------if we can be of further assistance.  
 

   Sincerely, 
 

 
 
 

   Andrew J. Keyso, Jr. 
   Deputy Associate Chief Counsel 
   (Income Tax and Accounting) 
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