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CONEX-135462-09 
 
The Honorable Carolyn McCarthy  
Member, U.S. House of Representatives  
300 Garden City Plaza, Suite 200 
Garden City, NY 11530 
 
Attention: ----------------------- 
 
Dear Congresswoman McCarthy:  
 
This letter responds to your inquiry dated July 30, 2009, on behalf of your constituent, --
---------------------------.  ---------------- asked why employees who terminate employment 
cannot receive any of the balance remaining on their transit reimbursement accounts as 
taxable compensation.  
 
The law excludes qualified transportation fringes from gross income (section 132(a)(5) 
of the Internal Revenue code (the Code)).  The term “qualified transportation fringe” 
refers to any of the following that an employer provides to an employee:  
  

• Transportation in a commuter highway vehicle in connection with travel between 
the employee’s residence and place of employment 

• Any transit pass 
• Qualified parking  

 
Qualified transportation fringe also includes cash reimbursement for any of the above 
mentioned benefits (section 132(f)(3) of the Code).  
 
The Income Tax Regulations (the Regulations) allow an employer to provide qualified 
transportation fringes to employees either as a benefit provided in addition to an 
employee’s regular compensation or under a compensation reduction agreement 
(section 1.132-9(b) Q/A-11).  In these agreements, an employee agrees to contribute 
pre-tax earnings into an account that he or she can use to pay for qualified 
transportation fringes.  Once the employee elects to convert a portion of pre-tax 
earnings into a tax-free qualified transportation fringe benefit, the treatment is not 
reversible (section 1.132-9(b) Q/A-14(d)).   
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Participation in a compensation reduction agreement for the provision of qualified 
transportation fringe benefits is completely voluntary.  However, once the employee has 
agreed to reduce his or her compensation to pay for commuting expenses, the  
employee is no longer entitled to receive that compensation.  Instead, the employee is 
entitled to receive nontaxable qualified transportation fringe benefits.  
 
If an employee has a choice between cash compensation or an employer-provided 
benefit, the law treats the benefit as provided directly by the employer rather than 
purchased by the employee with the amount of the compensation reduction.  This 
treatment allows the employee to exclude the value of the benefit from income for tax 
purposes.  If the employee could choose to receive the benefits at any time in the form 
of cash rather than qualified transportation fringe benefits, then the law would treat the 
employee as constructively receiving the benefits as compensation and tax the 
employee on the full value.  
 
I hope this information is helpful. If I can assist you further, please contact me at  
(-----) -------------. 

 
Sincerely, 

 
 
 

  
Lynne Camillo 
Branch Chief, Employment Tax Branch 2 
(Exempt Organizations/Employment 
Tax/Government Entities) 
(Tax Exempt & Government Entities) 

 
 

 


