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The Honorable Mark Schauer 
Member, U.S. House of Representatives 
800 West Ganson 
Jackson, MI  49202 
 
Attention: ------------- 
 
Dear Congressman Schauer: 

I am responding to your inquiry dated July 30, 2009, on behalf of your constituent who 
intends to purchase a home with his brother.  Your message indicated that your 
constituent, but not his brother, is eligible for the first-time homebuyer credit.  He asked  
if he will qualify for the first-time homebuyer credit if his brother co-signs the loan and is 
listed on the deed to the home.  

A first-time homebuyer is allowed a refundable tax credit upon the purchase of a 
principal residence if all applicable requirements are met (section 36 of the Internal 
Revenue Code (the Code)).  For example, the credit applies only if the taxpayer 
completes the purchase of a home on or after April 9, 2008, and before           
December 1, 2009 (section 36(h) of the Code).   

The credit equals 10 percent of the purchase price of the home, but not more than 
$8,000.  The credit is reduced if the taxpayer’s modified adjusted gross income (MAGI) 
exceeds $75,000 and is reduced to $0 if the taxpayer’s MAGI is $95,000 or greater 
(section 36(b) of the Code).     

If two or more taxpayers who are not married purchase a principal residence and 
otherwise satisfy the requirements of the first-time homebuyer credit, they can allocate 
the credit between them using any reasonable method.  A reasonable method is any 
method that does not allocate any portion of the credit to a taxpayer not eligible to claim 
the credit (Notice 2009-12, 2009-6 I.R.B. 446).  Your constituent, if unmarried, will be 
eligible to claim the credit equal to 10 percent of the purchase price of the home (but not 
more than $8,000) if he meets all of the requirements for the credit.  The fact that his 
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brother, who is not eligible for the credit, co-signs the loan and is listed on the deed to 
the home does not change this result.   
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or   ------
---------------------at (-----) -------------. 
  

Sincerely, 
 
 
 

Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
 

 


