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Dear -------------------: 
 
This letter responds to your inquiry dated March 16, 2008, relating to capital loss 
carryovers.  We are pleased to provide the following general information. 
 
An individual taxpayer can claim capital losses only to the extent of capital gains, plus (if 
losses exceed gains) the lower of $3,000 ($1,500 for married individuals filing separate 
returns) or the excess of losses over gains [Section 1211 of the Code]. 
 
Individual taxpayers can carry capital losses that exceed the limitation forward to future 
tax years. [Section 1212(b)(1) of the Code].   The excess of net short-term capital loss 
over net long-term capital gain for the year is carried over as a short- term capital loss in 
succeeding years [Section 1212(b)(1)(A) of the Code].   The excess of net long-term 
capital loss over net short-term capital gain for the year is carried over as net long-term 
capital loss in succeeding years [Section 1212(b)(1)(B) of the Code].  The number of 
years that the excess losses can be carried forward is not specifically limited; however 
the amount that can be carried forward is limited.   
 
In determining the amount that can be carried forward to the next taxable year, the 
lesser of the $3000 loss allowed under section 1211(b) of the Code, or the “adjusted 
taxable income” is treated as a gain which will reduce the carryover [Section 
1212(b)(2)(A) of the Code].  The loss allowed under section 1211(b) is considered 
whether or not it is taken in the taxable year [Rev. Rul. 76-177, 1976-1 C.B. 224].   
 
The phrase “adjusted taxable income” means the taxpayer’s taxable income, which may 
be expressed as a negative amount if deductions exceed income, increased by the 
$3000 loss allowed by section 1211(b) and the deduction for personal exemptions 
[Section 1212(b)(2)(B) of the Code].  In a year that the taxpayer’s deductions exceed 
income by an amount greater than the sum of $3000 and the amount allowable as a 
deduction for personal exemptions, the capital loss carryover will not be reduced. 
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I hope this information is helpful.  Please call --------------------, at ---------------------, if you 
have any questions. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
JOHN P. MORIARTY 
Chief, Branch 1 
(Income Tax & Accounting) 

 
 

 


