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The Honorable Mike Johanns 
United States Senate 
115 Railway Street, Suite C102 
Scottsbluff, NE 69361 
 
Attention: ---------------- 
 
Dear Senator Johanns: 

I am responding to your inquiry dated November 2, 2009, on behalf of your constituent, 
-----------------------------.  She asked why her son cannot take the first-time homebuyer 
credit for a home that he purchased from his parents. 

Eligible first-time homebuyers may claim a credit against tax for the purchase of a 
principal residence (section 36 of the Internal Revenue Code (the Code)).  The 
purchase of a residence from certain relatives, including parents, does not qualify for 
the credit (section 36(c) of the Code).  Because ------------------------purchased a home 
from his parents, he cannot take the first-time homebuyer credit.   

The statute does not contain any exceptions or grant the Internal Revenue Service the 
authority to make exceptions to this rule.  Any changes to this rule would require 
legislative action by Congress.   
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact  
--------------------or me at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting)  


