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The Honorable Joseph R. Pitts 
Member, U.S. House of Representatives 
150 North Queen Street, Suite 716 
Lancaster, PA 17603 
 
Attention: -------------- 
 
Dear Congressman Pitts: 

I am responding to your inquiry dated October 30, 2009, on behalf of your constituent 
who asked why she cannot take the first-time homebuyer credit for a home that she 
purchased from her mother’s estate. 

Eligible first-time homebuyers may claim a credit against income tax for the purchase of 
a principal residence (section 36 of the Internal Revenue Code (the Code)).  The credit 
is not allowed, however, for acquisitions from certain related persons.  Related persons 
include an executor of an estate and a beneficiary of the estate, except for a sale or 
exchange that satisfies a pecuniary bequest (sections 36(c) and 267(b)(13) of the 
Code).   

If your constituent is a beneficiary of her mother’s estate, she will not qualify for the first-
time homebuyer credit for purchasing a home from the executor of the estate unless the 
sale of the home satisfies a pecuniary bequest.  The statute does not contain any 
exceptions or grant the Internal Revenue Service the authority to make exceptions to 
this rule.  Any changes to this rule would require legislative action by Congress.   
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I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact  
--------------------or me at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting)  


