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The Honorable Aaron Schock 
Member, U.S. House of Representatives 
235 South 6th Street 
Springfield, IL  62701 
 
Attention: --------------- 
 
Dear Congressman Schock: 

I am responding to your inquiry dated October 26, 2009, on behalf of your constituent, --
----------------------------.  He asked why he cannot take the first-time homebuyer credit for 
a home that he purchased from his parents. 

Congress added section 36 to the Internal Revenue Code (the Code) to provide a credit 
to first-time homebuyers for purchases made in 2008 and 2009.  The purchase of a 
residence from certain relatives, including parents, does not qualify for the credit 
(section 36(c) of the Code).  Because ---------------purchased a home from his parents, 
he cannot take the first-time homebuyer credit.   

The statute does not contain any exceptions or grant the Internal Revenue Service the 
authority to make exceptions to this rule.  Any changes to this rule would require 
legislative action by Congress.   
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact  
--------------------or me at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting)  


