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Dear -----------------: 

This letter responds to your request for information dated October 05, 2009. 
In particular, you ask for clarification of Rev. Rul. 70-604, 1970-2 C.B. 9, and whether a 
condominium management association must recognize income attributable to excess 
assessments collected during the taxable year if the assessments are accumulated in a 
working capital reserve. 
 
Except as provided under section 528 of the Internal Revenue Code, a condominium 
management association that is classified as a corporation for federal income tax 
purposes has taxable income to the extent its income exceeds its expenses.  Thus, 
income attributable to excess assessments is generally taxable.   
 
Rev. Rul. 70-604 concerns the issue of whether a particular condominium management 
corporation is taxable on excess assessments that are applied against the following 
year's assessments.  The revenue ruling states that the sole authorized activity of the 
condominium management corporation is the assessment of its stockholder-owners for 
the purposes of managing, operating, maintaining and replacing the common elements 
of the condominium property.  The stockholder-owners of the corporation hold a 
meeting each year to decide whether to return any excess assessments to themselves 
or to have the excess applied against the following year's assessments.  The ruling 
concludes that the corporation is not taxable on the excess assessments because the 
excess has been returned, in effect, to the stockholder-owners (whether in the form of 
cash or in the form of a credit against next year's assessment).  

Rev. Rul. 70-604 does not provide that a condominium management corporation may 
avoid recognizing taxable income attributable to excess assessments by accumulating 
the excess amount in a working capital reserve.    

There are two subsequent rulings that deal with special assessments. Rev. Rul. 75-370, 
1975-2 C.B. 25, provides that special assessments for roof and elevator replacements 
collected by a condominium management corporation and held in a separate bank 
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account are not taxable to the corporation because it acts merely as an agent for the 
homeowners in receiving the special assessments (i.e., the corporation has a fiduciary 
obligation to expend the funds as specifically approved by the owner-stockholders).  For 
another situation, Rev. Rul. 75-371, 1975-2 C.B. 52, provides that Section 118 excludes 
special assessments for replacing outdoor furniture from income.  

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. Proc. 2009-1, 
§2.04, 2009-1 I.R.B. 7 (Jan. 5, 2009).  If you have any additional questions, please 
contact our office at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Branch Chief 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
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