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Dear ------------:

This is in response to a request for rulings dated July 31, 2008, submitted by 
your authorized representative.  The rulings concern the interplay of the rules in 
subchapter T of the Internal Revenue Code (concerning the taxation of cooperatives 
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and their patrons) and the calculation of the section 199 deduction for certain 
cooperatives contained in section 199(d)(3).

Coop is a farmers’ cooperative corporation organized as an agricultural 
marketing association under the State A Cooperative Marketing Act.  The Act provides 
that agricultural marketing associations shall be deemed nonprofit, as they are not 
organized to make a profit for themselves, as such, or their members, as such, but only 
for their members as producers.  A cooperative organized under the Act is permitted to 
enter into marketing contracts with its members that authorize the association to sell or 
resell products of its members and pay over to the association’s members the resale 
price, after deducting all necessary selling, overhead, and other costs and expenses, 
and other proper reserves.

Members of Coop are b farmers who deliver their c to Coop.  Coop’s 
Membership and Marketing Agreement obligates the member to deliver to Coop all c 
produced by the member and not used for home consumption and obligates Coop to 
market the c for the best advantage and benefit of all members.  Coop markets the c in 
d form as well as processing the c into value-added products.  Coop’s principle 
objectives are to ensure a stable market for the c of its members and to maximize the 
price its members receive for their c.  

The Coop’s Articles of Incorporation and Bylaws clearly state that the cooperative 
must distribute the net proceeds on a patronage basis but like many other c 
cooperatives around the country, Coop has capitalized a portion of the net proceeds, 
known as the “c Check,” into inventory. The c checks are paid to Coop’s member semi-
monthly and patronage dividends are paid after the close of the tax year when net 
earnings have been determined.  Thus, a member who delivers c throughout the year 
receives at least twenty-four c checks each year.  

For purposes of determining what it pays to its members, Coop has divided the 
United States into e regions.  The amount of Coop’s proceeds received by the member 
each month depends upon which region it is assigned and the varying quality of the 
member’s c delivered to Coop.

For purposes of its patronage dividend computation, Coop has treated its 
business as a single allocation unit or pool.  Effectively, any c or c products on hand at 
year end are treated as sold forward at the lower of cost or market.  Year end 
inventories typically account for less than f% of the c handled each year. 

Historically, Coop has treated the c checks and per-unit retains paid in 
certificates as purchases for tax purposes.  However, Coop believes that the c checks 
should be classified as per-unit retains paid in money and disregarded for purposes of 
computing its section 199 deduction.  Coop intends to pass through to its members all 
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or a portion of its section 199 deduction for the year prior to the end of the payment 
period for that year.  

For g, Coop plans to notify its members of section 199 deductions with two 
notices.  First, prior to the end of g, Coop plans to allocate a potion of its anticipated 
section 199 deduction for the year to its members based upon pounds of c marketed 
through Coop for the first h months of g making certain that no member will be allocated 
more that it would be entitled to for the full year (the “initial identification”).  Second, prior 
to the close of the payment period which is 8½ months after the end of its g tax year, 
Coop will determine its actual section 199 deduction for g and the portion it intends to 
pass through to members.  Coop will then allocate that amount to members based upon 
actual pounds of c marketed through Coop during g.  Coop will then send each member 
a notice of the additional amount of the g section 199 deduction being passed through 
to the member (the “final identification”).  The additional amount will be equal to the 
difference between the amount allocated to the member determined after year end 
based on actual figures for the year and the amount previously allocated to the member 
in the initial identification.  

Nonexempt subchapter T cooperatives are permitted to exclude or deduct 
distributions to their patrons that qualify as patronage dividends or per-unit retain 
allocations, provided those distributions otherwise meet the requirements of subchapter 
T of the Code.

Section 1388(f) of the Code defines the term “per-unit retain allocation” to mean 
“any allocation, by an organization to which Part I of this subchapter applies, to a patron 
with respect to products marketed for him, the amount of which is fixed without 
reference to net earnings of the organization pursuant to an agreement between the 
organization and the patron.”

Per-unit retain allocations (PURs) may be made in money, property or 
certificates.  Per-unit retain allocations paid in money and in property are excludable or 
deductible under section 1382(b)(3) of the Code.  Per-unit retain allocations paid in 
certificates are deductible under section 1382(b)(3) if the certificates are qualified.  If the 
certificates are nonqualified, the cooperative is permitted a deduction under 1382(b)(4) 
(or a tax benefit figured under section 1383) when the certificates are later redeemed.

Section 1388(a)(1) of the Code provides that the term “patronage dividend” 
means an amount paid to a patron by a cooperative on the basis of the quantity or value 
of business done with or done for such patron.  Section 1388(a)(2) provides that a 
“patronage dividend” is an amount paid “under an obligation” that must have existed 
before the cooperative received the amount so paid.  Section 1388(a)(3) provides that 
“patronage dividend” means an amount paid to a patron that is determined by reference 
to the net earnings of the cooperative from business done with or for its patrons.  That 
section further provides that a “patronage dividend” does not include any amount paid to 
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a patron to the extent that such amount is out of earnings other than from business 
done with or for patrons.  Section 1.1382-3(c)(2) of the Income Tax Regulations states 
that income derived from sources other than patronage means incidental income 
derived from sources not directly related to the marketing, purchasing, or service 
activities of the cooperative association. 

Section 1382(a) of the Code provides that, except as provided in section 1382(b), 
the gross income of any cooperative shall be determined without any adjustment (as a 
reduction in gross receipts, an increase in cost of goods sold, or otherwise) by reason of 
any allocation or distribution to a patron out of net earnings or by reason of any amount 
paid to a patron as per-unit retain allocations.

Section 1382(b)(1) of the Code provides, in part, that in determining the taxable 
income of a cooperative there shall not be taken into account amounts paid during the 
payment period for the taxable year as patronage dividends to the extent paid in money, 
qualified written notices of allocation, or other property with respect to patronage 
occurring during such taxable year. 

Section 1.1382-2(b)(1) provides, in part, that there is allowed as a deduction from 
the gross income of any cooperative to which part I of subchapter T applies, amounts 
paid to patrons during the payment period for the taxable year as patronage dividends 
with respect to patronage occurring during such taxable year, but only to the extent that 
such amounts are paid in money, qualified written notices of allocation, or other property 
(other than nonqualified written notices of allocation).  Section 1388(d) of the Code 
defines the term “nonqualified written notices of allocation” as meaning a written notice 
of allocation other than a qualified written notice of allocation, or a qualified check that is 
not cashed on or before the 90th day after the close of the payment period for the 
taxable year for which the distribution of which it is part is paid.

Section 1382(b)(3) of the Code provides, in part, that in determining the taxable 
income of a cooperative there shall not be taken into account amounts paid during the 
payment period for the taxable year as per-unit retain allocations paid in money, other 
property, or qualified certificates with respect to marketing occurring during such taxable 
year.

Section 1382(e) of the Code provides that for purposes of section 1382(b), in the 
case of a pooling arrangement for marketing products, the patronage shall be treated as 
occurring during the taxable year the pool closes, and the marketing of products shall 
be treated as occurring during any taxable years the pool is open.

Though section 1382 of the Code is awkwardly drafted, the flush language of 
section 1382(b) clarifies what it means for an item not to be “taken into account.”   It 
states that, “for purposes of this title,” a patronage dividend is treated as “an item of 
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gross income and as a deduction therefrom,” and a per-unit retain allocation in money 
or qualified certificates are treated as a “deduction in arriving at gross income.” 

Section 1382(d) of the Code provides, in part, that the payment period for any 
taxable year is the period beginning with the first day of such taxable year and ending 
with the fifteenth day of the ninth month following the close of such year.

Thus, per-unit retain allocations paid in money or qualified certificates are 
deductions in arriving at gross income if paid within the payment period for the taxable 
year.  Because patronage dividends paid in money and qualified certificates are treated 
as deductions in arriving at gross income, Form 990-C (and new Form 1120-C) requires 
such dividends to be reported on Schedule H as a deduction from gross income.  
Because a per-unit retain allocations paid in money or qualified certificates are treated 
as a “deduction in arriving at gross income” they are reported on Schedule A of the 
Form 990-C which represents the cooperative’s cost of goods sold.  This does not 
change the fact that Coop is allowed a full deduction under section 1382(b) of the Code 
for per-unit retains paid in money or qualified certificates. 

We note that, in order to prevent a cooperative from deducting the per-unit retain 
allocations made in money or qualified certificates for the second time when the 
associated product is sold, the cost of goods sold mechanism associated with inventory 
must be adjusted to reflect the deductions allowable under subchapter T.  Specifically, 
cooperatives need to include the PURs in inventory cost for purposes of making 
inventory and section 263A of the Code computations and then adjust the ending 
inventory and cost of goods sold to prevent double deduction of the PURs.  The 
adjustments can be made to either the inventory or the line item deduction for the 
PURs.  In other words, if the PURs are deducted on a deduction line in the 
cooperative's tax return, they should be removed entirely from the ending inventory and 
cost of goods sold computed for the tax year.  Alternatively, if the PURs are not 
deducted on a deduction line in the tax return, the PURs reflected in the ending 
inventory should be removed and included in the cost of goods sold amount for that tax 
year.  This procedure will allow the cooperative to deduct the PURs once while also 
preserving the integrity of its section 263A calculation.

Under section 199(d)(3) of the Code, patrons that receive a qualified payment 
from a specified agricultural or horticultural cooperative are allowed a deduction for an 
amount allocable to their portion of the qualified production activities income (QPAI) of 
the organization received as a qualified patronage dividend or per-unit retain allocation 
which is paid in qualified per-unit retain certificates.  In particular, section 199(d)(3)(F) 
requires the cooperative to be engaged in the manufacturing, production, growth, or 
extraction in whole or significant part of any agricultural or horticultural product, or in the 
marketing of agricultural or horticultural products. Under section 199(d)(3)(D), in the 
case of a cooperative engaged in the marketing of agricultural and horticultural 
products, the cooperative is treated as having manufactured, produced, grown, or 
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extracted (MPGE) in whole or significant part any qualifying production property 
marketed by the cooperative that its patrons have MPGE (this is known in the industry 
as the “cooperative attribution rule”). In addition, section 199(d)(3)(A)(ii) requires the 
cooperative to designate the patron’s portion of the income allocable to the QPAI of the 
organization in a written notice mailed by the cooperative to its patrons no later than the 
15th day of the ninth month following the close of the tax year.

Under section 1.199-6(c), for purposes of determining a cooperative’s section 
199 deduction, the cooperative’s QPAI and taxable income are computed without taking 
into account any deduction allowable under section 1382(b) or (c) of the Code (relating 
to patronage dividends, per-unit retain allocations, and nonpatronage distributions).

An agricultural or horticultural cooperative is permitted to “pass-through” to its 
patrons all or any portion of its section 199 deduction for the year provided it does so in 
the manner and within the time limits set by section 199(d)(3) of the Code.  When a 
cooperative passes-through all or any portion of the section 199 deduction, the 
cooperative remains entitled to claim the entire section 199 deduction on its return 
(provided that it does not create or increase a patronage tax loss), but is required under 
section 199(d)(3)(B) to reduce the deduction or exclusion it would otherwise claim under 
section 1382(b) for per-unit retain allocations and patronage dividends.

Section 1.199-6(l) provides that a qualified payment received by a patron of a 
cooperative is not taken into account by the patron for purposes of section 199.

Section 1.199-6(e) defines the term qualified payment to mean any amount of a
patronage dividend or per-unit retain allocation, as described in section 1385(a)(1) or (3) 
of the Code received by the patron from a cooperative, that is attributable to the portion 
of the cooperative’s QPAI, for which the cooperative is allowed a section 199 deduction.  
For this purpose, patronage dividends and per-unit retain allocations include any 
advances on patronage and per-unit retains paid in money during the taxable year.

Section 1.199-6(k) provides that section 1.199-6 is the exclusive method for the 
cooperative and its patrons to compute the amount of the section 199 deduction.  

The effect of these sections is that the cooperative will compute the entire section 
199 deduction at the cooperative level and that none of the distributions whether 
patronage dividends or per-unit retain allocations received from the cooperative will be 
eligible for section 199 in the patron’s hands. That is, the patron may not count the 
qualified payment received from the cooperative in the patron’s own section 199
computation whether or not the cooperative keeps or passes through the section 199 
deduction.  Accordingly, the only way that a patron can claim a section 199 deduction 
for a qualified payment received from a cooperative is for the cooperative to pass-
through the section 199 amount in accordance with the provisions of 199(d)(3) of the 
Code and the regulations thereunder.
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Coop’s c Checks qualify as per-unit retain allocations within the meaning of 
section 1388(f) of the Code because they were distributed with respect to c that Coop 
markets for its patrons, and by the fact that the patrons receive the payments based on 
the quantity of c delivered; the c Checks are determined without reference to the Coop’s 
net earnings; the c Checks were paid pursuant to a contract with the patrons 
establishing the necessary pre-existing agreement and obligation; and the c Checks 
were paid within the payment period of section 1382(d).

Based on the foregoing, we rule as requested that::

(1) The c checks that Coop pays to b farmer members each year for c delivered 
to Coop constitute “per-unit retain allocations paid in money” within the meaning of 
section 1382(b)(3) of the Code.

(2)  In computing Coop’s section 199 domestic production activities deduction, 
Coop’s qualified production activities income and taxable income should, pursuant to 
section 199(d)(3)(C) of the Code, be computed without regard to any deduction for the c 
checks.

(3)  Coop’s proposed method for identifying the amount of the section 199 
deductions to be passed through to its members, employing an initial identification and 
a final identification, is consistent with the requirements of section 199(d)(3)(A) of the 
Code.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it.  Under section 
6110(k)(3) of the Code it may not be used or cited as precedent.  In accordance with a 
power of attorney filed with the request, a copy of the ruling is being sent to your 
authorized representative.

Sincerely yours,

Paul F. Handleman
Chief, Branch 5
Office of the Associate Chief Counsel 
(Passthroughs & Special Industries)

cc:
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