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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance dated October 30, 
2008 and supplements advice issued on October 17, 2008, (PRESP-124834-08, CCA 
200842002).  This advice may not be used or cited as precedent.

ISSUES

What is the proper federal income tax treatment of the State of New York Qualified 
Empire Zone Enterprise (QEZE) Credit for Real Property Taxes as it pertains to both 
partnerships and S corporations?

LAW AND ANALYSIS

Section 702(a)(7) of the Internal Revenue Code provides that, in determining a partner's 
income tax, each partner shall take into account separately the partner's distributive 
share of the partnership's other items of income, gain, loss, deduction, or credit, to the 
extent provided by regulations prescribed by the Secretary.

Section 704(a) provides that a partner’s distributive share of income, gain, loss, 
deduction, or credit shall, except as otherwise provided in Chapter 1, be determined by 
the partnership agreement.
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Section 704(b) provides that a partner's distributive share of income, gain, loss, 
deduction, or credit (or item thereof) shall be determined in accordance with the 
partner's interest in the partnership (determined by taking into account all facts and 
circumstances), if--1) the partnership agreement does not provide as to the partner's 
distributive share of income, gain, loss, deduction, or credit (or item thereof), or 2) the 
allocation to a partner under the agreement of income, gain, loss, deduction, or credit 
(or item thereof) does not have substantial economic effect.

Section 1.702-2(a)(8)(i) of the Income Tax Regulations provides, in part, that each 
partner shall take into account separately, as part of any class of income, gain, loss, 
deduction, or credit, his distributive share of the following items:  recoveries of bad 
debts, prior taxes, and delinquency amounts (§ 111).  

Section 1362(a)(1) provides that generally a small business corporation may elect to be 
an S corporation.

Section 1363(a) provides that, except as otherwise provided in subchapter S, an S 
corporation is not subject to the taxes imposed by Chapter 1 of the Code.

Section 1366(a)(1) provides, in part, that, in determining the tax under Chapter 1 of the 
Code of a shareholder for the shareholder's taxable year in which the taxable year of 
the S corporation ends, there shall be taken into account the shareholder's pro rata 
share of the corporation's--(A) items of income (including tax-exempt income), loss, 
deduction, or credit the separate treatment of which could affect the liability for tax of 
any shareholder, and (B) nonseparately computed income or loss.

Section 1366(b) provides that the character of any item included in a shareholder's pro 
rata share under § 1366(a)(1) shall be determined as if the item were realized directly 
from the source from which realized by the corporation, or incurred in the same manner 
as incurred by the corporation.

Section 1366(d)(1) provides that the aggregate amount of losses and deductions taken 
into account by a shareholder under subsection (a) for any taxable year shall not 
exceed the sum of—(A) the adjusted basis of the shareholder’s stock in the S 
corporation (determined with regard to § 1367(a)(1) and (2)(A) for the taxable year), and 
(B) the shareholder’s adjusted basis of any indebtedness of the S corporation to the 
shareholder (determined without regard to any adjustment under § 1367(b)(2) for the 
taxable year).

Section 1366(d)(2)(A) provides that in general any loss or deduction which is disallowed 
for any taxable year by reason of § 1366(d)(1) shall be treated as incurred by the 
corporation in the succeeding taxable year with respect to that shareholder.

Section 1371(c)(1) provides that, with certain exceptions, no adjustments shall be made 
to the earnings and profits of an S corporation.
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CONCLUSIONS

CC:ITA concluded in CCA 200842002 that the state franchise tax reduction attributable 
to the credit is not fundamentally inconsistent, for purposes of applying the tax benefit 
rule, with a previous § 164 deduction for property taxes taken by a C corporation that 
uses the cash receipts and disbursements method of accounting.  The federal income 
tax consequence is therefore a reduction in state franchise tax, generally deductible 
under § 164.

It was further concluded, however, that receipt of a cash payment attributable to the 
refundable credit is fundamentally inconsistent with a previous § 164 deduction for 
property taxes.  Accordingly, a payment attributable to the refundable credit would be 
income under the inclusionary part of the tax benefit rule, subject to the provisions of 
§ 111.  The refunded amount would be treated as a recovery of property tax, not 
franchise tax, and would be includable in federal gross income in year 2 depending on 
the extent to which deduction of the year 1 payment of state property tax reduced the 
taxpayer’s year 1 federal income tax.

Finally, CC:ITA concluded that since the taxpayer has the option of receiving such an 
excess “refunded” amount of the credit in cash, the taxpayer would be in constructive 
receipt of that amount even if the taxpayer chose to use it as a credit against state tax 
for another tax year.  However, the taxpayer would also be treated as having made a 
corresponding payment of state tax for that other tax year. 

A similar conclusion applies to S corporations and Partnerships.  The deduction for the 
state franchise tax will pass through to the S corporation shareholders in the year the 
tax is paid and would reduce each shareholder’s basis in stock in an amount equal to 
the shareholder’s allocable share of the deduction subject to the limitations in 
§ 1366(d)(1).  Any recovery of tax benefit item would be income to the S corporation 
that is separately stated and passed through to the shareholders.  The treatment of tax 
benefit items is addressed by the 2008 Shareholder’s Instructions for Schedule K-1 
(Form 1120S), Shareholder's Share of Income, Deductions, Credits, etc.  These 
instructions refer to the tax benefit rule in the discussion of “other income,” which 
specifically includes “income from recoveries of tax benefit items.”  The instructions 
state that a tax benefit item is an amount that was deducted in a prior tax year that 
reduced the prior year’s income tax and that this amount should be reported on Form 
1040, line 21, to the extent it reduced the tax.  Thus, to the extent that the S corporation 
must include recaptured tax expense in income in future years, the S corporation must 
pass that amount through to its shareholders as a separately stated item.  

Similarly, a Partnership would pass the amount of a deduction for the payment of state 
franchise taxes through to its partners as a separately stated item in accordance with 
the partnership agreement or the distribution rules under § 704.  Any prior tax that is 
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refunded in a subsequent year is an item listed under § 1.702-2(a)(8)(i), which a partner 
in a partnership is required to take into account as income its separate share of the 
recovered tax expense following the tax benefit rule. 

Please note that we are not opining on the application of the tax benefit rule as it applies 
to S corporation or partnerships, when there is a change in shareholders or partners 
from the year in which the deduction in taken to the year in which a refunded amount of 
the credit is received.    

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views.

Please call Richard Probst at (202) 622-3060 if you have any further questions.

Attachment (1)
CCA 200842002
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