20u538049

DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON. D.C. 20224

{RETERLY
TAX EXEMPT AND JON 112009
GOVERNMENT ENTITIES
DIVISION

Uniform Issue List: 408.03-00

ST ORELAT

Legend:

Taxpayer A

Financial Institution B
Financial Institution C
Date D

Date E

Account F

Account G

IRA X

nm i wn

Amount 1
Dear

This is in response to a letter dated April 3, 2009, from your authorized representative,
in which you request a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the “Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling requested:

Taxpayer A, age 86, asserts that her failure to accomplish a rollover within the 60-day
period prescribed by section 408(d) due to her medical condition which impaired her
ability to make financial decisions.

Taxpayer A represents that she was the owner of IRA X, a qualified individual
retirement arrangement (“IRA”) established and maintained at Financial Institution B
under the rules of section 408 of the Code. On Date D, Taxpayer A represents that she
received a distribution totaling Amount 1 from IRA X and used the proceeds (Amount 1)
to purchase two separate non-IRA CDs at Financial Institution C on Date E. Taxpayer
A, whose deceased husband handled the financial aspects of the household, was
unaware that Amount 1 was invested in a tax-deferred account and that such
distribution, if not deposited within 60 days into another IRA, would be taxable at her



p0ug38043

e

current income tax rate. Taxpayer A represents that Amount 1 is now in Accounts F
and G at Financial Institution C and has not been used for any purpose.

Taxpayer A’'s granddaughter (who is also her authorized representative) has
represented that Taxpayer A’s family members have, over the past five years,
witnessed the deterioration of Taxpayer A's mental capacity and her ability to make
sound financial decisions. The ruling request is accompanied by a statement from
Taxpayer A’s doctor, which provides, in part, that Taxpayer A “. . . has worsening
dementia and depression which may affect her judgment and insight. This may result in
poor decisions.”

Based on the above facts and representations, you request a ruling that the Internal
Revenue Service (“Service”) waive the 60-day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Code with respect to the distribution of Amount 1.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section
72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if:

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60" day after the
day on which the individual receives the payment or distribution; or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such
individual not later than the 60" day after the date on which the payment or
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.
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Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of section 408(d)
do not apply to any amount required to be distributed under section 408(a)(6).

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001,
are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(I) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that in determining
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section
408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and circumstances, including:
(1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to
death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country
or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of
payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the
distribution occurred.

The information presented and the documentation submitted by Taxpayer A is
consistent with her assertion that her failure to accomplish a timely rollover of Amount 1
was due to medical conditions which impaired her ability to manage her financial affairs.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(I) of the Code, the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 1 from IRA X.
Pursuant to this ruling letter, Taxpayer A is granted a period of 60 days measured from
the date of the issuance of this letter ruling to make a rollover contribution of an amount
equal to Amount 1 to an IRA (or IRAs) described in section 408(a) of the Code.
Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60-day
requirement, are met with respect to such IRA contribution, the contribution will be
considered a rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto.

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be distributed
by section 401(a)(9) of the code.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter ruling is being
sent to your authorized representative.
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If you wish to inquire about this ruling, please contac
(Government Identification Number **-*****) by phone at (***) ***-**** or by fax at
() *+*=++= Please address all correspondence to **** s,

Sincerely,

ool W

Cariton A. Watkins, Manager
Employee Plans Technical Group 1

Enclosures:
» Deleted copy of ruling letter
» Notice of Intention to Disclose

CC:



