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ISSUE(S):

Whether Taxpayer is entitled to deduct anticipated future retiree medical benefits for 
claims personnel as unpaid loss adjustment expenses in determining its losses incurred 
under section 832(b)(5) of the Internal Revenue Code, or whether § 404(a)(5) precludes 
deductibility of such amounts until the year in which retiree medical benefits are 
includable in gross income of the employee receiving the benefits?
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CONCLUSION(S):

Section 404(a)(5) specifically precludes Taxpayer from deducting the unpaid loss 
adjustment expenses for retiree medical benefits prior to the taxable year in which such 
benefits are includible in the gross income of the employee receiving the benefits.  
These deduction limitations apply regardless of whether the benefits would otherwise be 
deductible under any other Code provisions.

FACTS:

Taxpayer is taxable under part II of subchapter L of the Code as a non-life insurance 
company and is the parent corporation of an affiliated group of corporations that file a 
consolidated Federal income tax return.  Taxpayer and certain affiliated insurance 
companies (collectively referred to as “Taxpayer”) sell property and casualty insurance 
throughout the United States.

Taxpayer provides retiree medical benefits to its claims personnel.  For its 20---- and 
20---- taxable years, Taxpayer included in its calculation of unpaid loss adjustment 
expenses the discounted amount of the actuarially determined future retiree medical 
benefits to be provided to claims personnel.  

Taxpayer represents that amounts taken into account in computing unpaid loss 
adjustment expenses for retiree medical benefits for claims personnel were not 
contributed to a welfare benefit fund within the meaning of § 419(e) of the Code.1  

LAW:

Section 831(a) imposes a tax for each taxable year on the taxable income of every 
insurance company other than a life insurance company.

Section 832 provides that the taxable income of an insurance company subject to the 
tax imposed by § 831 is the gross income as defined in § 832(b) less the deductions 
allowed by § 832(c).

Section 832(b) provides that the gross income of an insurance company subject to tax 
under § 831(a) includes the combined gross amount earned for the taxable year from 
investment income and underwriting income, as provided in § 832(b), computed on the 
basis of the annual statement approved by the National Association of Insurance 
Commissioners (“NAIC”).  Under § 832(b)(3), underwriting income consists of the 
premiums earned on insurance contracts during the taxable year, less losses incurred 
and expenses incurred.

  
1 If post-retirement medical benefits are provided in future years through a welfare benefit fund, then 
§ 419 would govern the deductibility of any amounts contributed to the welfare benefit fund by Taxpayer.  
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Section 832(b)(5) defines “losses incurred” as an amount equal to the losses paid 
during the taxable year, reduced by salvage and reinsurance recovered during the 
taxable year, plus all unpaid losses on life insurance contracts and all discounted 
unpaid losses (as defined in § 846) outstanding at the end of the taxable year, less all 
unpaid losses on life insurance contracts and all discounted unpaid losses outstanding 
at the end of the preceding taxable year; plus estimated salvage and reinsurance 
recoverable at the end of the preceding year, less estimated salvage and reinsurance 
recoverable at the end of the taxable year.

Section 832(b)(6) provides that expenses incurred do not include any unpaid loss 
adjustment expenses shown on the annual statement which are to be treated as part of 
the insurance company’s unpaid losses.  

Section 832(c) lists various categories of allowable deductions, including “all ordinary 
and necessary business expenses incurred, as provided under § 162,” taxes as 
provided under § 164, and other deductions, as provided in part VI of subchapter B      
(§ 161 and following, relating to itemized deductions for individual and corporations), 
and subchapter D (§ 401 and following, relating to pension, profit sharing, stock bonus 
plans, etc.)  See § 832(c)(1), (c)(4), and (c)(10).  Section 832(c)(4) provides that in 
computing the taxable income of an insurance company subject to tax under § 831, a 
deduction is allowed for losses incurred as defined in § 832(b)(5).

Section 1.832-4(b) provides, in part, that an insurance company must be prepared to 
demonstrate that the part of the deduction for losses incurred which represents unpaid 
losses comprises only actual unpaid losses.  These losses must be stated in amounts 
which, based upon the facts in each case and the company’s experience in similar 
cases, represents a fair and reasonable estimate of the amount the company will be 
required to pay.  Amounts included in, or added to, the estimates of unpaid losses 
which, in the opinion of the district director, are in excess of a fair and reasonable 
estimate will be disallowed as a deduction.

Section 846 requires unpaid losses (other than unpaid losses on life insurance 
contracts) to be discounted to reflect the time value of money.  Under § 846(b)(1), the 
starting point for determining discounted unpaid losses is the amount of unpaid losses 
reported on the annual statement approved by NAIC that the taxpayer is required to file 
with insurance regulators of a state.  

Section 846(f)(2) states the term “unpaid losses” includes any unpaid loss adjustment 
expenses shown on the annual statement.

Section 404(a) provides that if compensation is paid or accrued on account of any 
employee under a plan deferring the receipt of compensation, the compensation is not 
deductible under chapter 1 of subtitle A of the Code, but if the compensation would 
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“otherwise be deductible,” it is deductible under § 404, subject to the limitations imposed 
by § 404 as to the amounts deductible in any year.

Section 404(a)(5) provides that compensation paid under a nonqualified plan (that is, a 
plan to which the contributions are not deductible under § 404(a)(1), (2), or (3)) of 
deferred compensation is deductible in the taxable year in which an amount attributable 
to the contribution is includible in the gross income of employees participating in the 
plan.  

Section 404(b)(1) provides that if there is no plan, but there is a method or arrangement 
of compensation which has the effect of a plan deferring the receipt of compensation, 
§ 404(a) shall apply as if there were such a plan.  Section 404(b)(2)(A) provides that 
any plan providing for deferred benefits (other than compensation) for employees, their 
spouses, or their dependents is treated as a plan deferring the receipt of compensation, 
and the determination of when benefits are includible in an employee’s gross income is 
to be made without regard to any provision (in chapter 1 of the Code) that excludes the 
benefits from gross income.  Section 404(b)(2)(B) provides that § 404(b)(2)(A) does not 
apply to any benefit provided through a welfare benefit fund as defined in § 419(e).  

Section 1.404(b)-1T, Q&A-1, provides, in part, that § 404(a) governs the deduction of 
compensation paid or incurred with respect to compensation and benefit plans, or 
methods or arrangements, however denominated, which defer the receipt of any 
amount of compensation or benefit, including fees and other payments.  Under § 404(a) 
and (b), if otherwise deductible, a contribution paid or incurred with respect to a 
nonqualified plan, or method or arrangement, is deductible in the taxable year of the 
employer in which or with which ends the taxable year of the employee in which the 
amount attributable to the contribution is includible in the gross income of the employee 
(without regard to any applicable exclusion under chapter 1, subtitle A, of the Code).

Section 1.404(b)-1T, Q&A-2(a), provides that, for purposes of § 404(a), (b), or (d), a 
plan, or method or arrangement, defers the receipt of compensation or benefits to the 
extent it is one under which an employee receives compensation or benefits more than 
a brief period of time after the end of the employer's taxable year in which the services 
creating the right to such compensation or benefits are performed.  The determination of 
whether a plan, or method or arrangement, defers the receipt of compensation or 
benefits is made separately with respect to each employee and each amount of 
compensation or benefit.

Section 1.404(b)-1T, Q&A-2(b)(1) provides that a plan, or method or arrangement, is 
presumed to be one that defers the receipt of compensation for more than a brief period 
of time after the end of an employer's taxable year to the extent that compensation is 
received after the 15th day of the third month after the end of the employer's taxable 
year in which the services are provided.  In addition, benefits are “deferred benefits” if, 
assuming the benefits were cash compensation, such benefits would be considered 
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deferred compensation.  Thus, a plan, or method or arrangement, is presumed to be 
one providing for deferred benefits to the extent benefits for services are received by an 
employee after the 2 1/2 month period following the end of the employer's taxable year 
in which the related services are provided.

ANALYSIS:

The claims personnel earned the right to retiree medical benefits through the 
performance of services in 2005 and 2006.   Therefore, the retiree medical benefits are 
deferred benefits as described in § 1.404(b)-1T, Q/A-2(b)(1).  

However, Taxpayer asserts that the timing restrictions in § 404 are not applicable to its 
liability for payments of accrued retiree medical benefits for claims personnel because 
the tax treatment of these items is controlled by the loss reserve provisions of 
subchapter L.  In addition, Taxpayer asserts that pursuant to § 832(b) the amounts at 
issue were included in its determination of unpaid losses, which is a component of gross 
income, not a deduction.  Therefore, the amounts at issue are not subject to § 404(a)(5) 
because, as a component of gross income, they are not amounts that are “otherwise 
deductible” under the Code.  

Taxpayer emphasizes that it is required to include estimates of its liability for payment of 
retiree health benefits for claims personnel when determining the amount of unpaid loss 
adjustments includible in unpaid losses on its NAIC annual statement.  For purposes of 
determining an insurance company’s income from premiums and deductions for losses, 
the Code adopts the accounting terms and concepts of the NAIC annual statement.  
See § 832(b)(1)(A).  In addition, § 846(b)(1) provides that the starting point for 
determining discounted unpaid losses on insurance contracts, which are a component 
of “losses incurred” under § 832(b)(5), is “the unpaid losses shown on the annual 
statement filed by the taxpayer for the year ending with or within the taxable year of the 
taxpayer.”  Section 846(f)(2) states the term “unpaid losses” includes any unpaid loss 
adjustment expenses shown on the annual statement.  Thus, Taxpayer’s argument is 
that because it must provide for the estimated liability for the payment of retiree medical 
benefits for claims personnel as part of the unpaid losses shown on its annual 
statement, the NAIC accounting treatment required to be used under §§ 832 and 846 
for these items is controlling for tax purposes.

Taxpayer's argument that subchapter L is controlling regarding the timing of the 
deduction is inconsistent with the broad scope of the deduction timing rules of § 404.  In 
the Tax Reform Act of 1984, Congress amended § 404(b)(1) in order to expand the 
scope of the special accounting rule in § 404(a) to include any “method or arrangement 
of ... compensation which has the effect of a ... plan deferring the receipt of 
compensation.”  The legislative history indicates that this change was intended to clarify 
that the deduction timing rules of § 404(a) are not confined to qualifying pension, profit 
sharing, and stock bonus plans, but are applicable to all compensation arrangements 
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which defer the receipt of compensation by an employee or independent contractor. 
See H.R. Rep. No. 98-432, Pt. 2, 1283 (1984).

In the Tax Reform Act of 1986, in what was described as a "clarifying amendment" to 
the 1984 changes with respect to the treatment of deferred compensation 
arrangements, Congress amended the general rule of § 404(a), eliminating the 
references to §§ 162 and 212, in order to clarify that the timing restrictions for deferred 
compensation arrangements apply to all forms of compensation for services rendered, 
regardless of the provision under which this compensation would be deductible. The 
legislative history explained the Congressional intent underlying this statutory change as 
follows:

The bill clarifies that the deduction-timing rules for deferred compensation 
arrangements apply to any plan or method of deferring compensation 
regardless of the section under which the amounts might otherwise be 
deductible and that the amount shall be deductible under section 404(a)(5)
and shall not otherwise be deductible under any other section.  This 
clarification is necessary to prevent taxpayers from asserting that deferred 
compensation is attributable to capitalizable compensation expenses and, 
thereby, accelerate the timing of the deduction of such deferred 
compensation.

See S. Rep. No. 99-313, 1013 (1986).

Accordingly, even if Taxpayer is correct in its assertion that the unpaid loss adjustment 
expenses would ordinarily be taken into account as part of its losses incurred under 
§ 832(b)(5), the deduction timing rules in § 404(a)(5) take precedence. That is, the 
timing restrictions in § 404(a)(5) apply for purposes of determining the deductibility of all 
deferred compensation payments and deferred benefits under chapter 1 of the Code, 
including deferred compensation payments or deferred benefits that would otherwise 
qualify for deduction as part of losses incurred under § 832(b)(5).

In addition, the purpose underlying § 404(a)(5) is to ensure that employers do not have 
the tax incentive to adopt deferred compensation or deferred benefit plans instead of 
qualified pension plans.  See H.R. Rep. No 77-2333, 103 (1942).  To achieve this 
purpose the employer's deduction for deferred compensation or deferred benefits is 
allowed no earlier than when the compensation or benefits are includible in the gross 
income of the participants in the plan.  Thus, the rules for nonqualified deferred 
compensation provide a "matching rule" that ensures that the employer is not allowed a 
deduction with respect to deferred compensation or deferred benefits until such 
compensation or benefits are taxed to the employee.  The "matching rule" applies 
specifically for the purposes of § 404, and is fundamentally different than the general 
income and expense matching concepts of § 446(b).  Permitting the rules under 
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subchapter L to trump the nonqualified deferred compensation deduction rules under 
§ 404(a)(5) would frustrate this purpose.  

Finally, the Taxpayer argues that the timing restrictions of § 404(a)(5) cannot be applied 
to its estimated liability for payment of retiree medical benefits for claims personnel 
because, under the definition of “underwriting income” in § 832(b)(3), “losses incurred” 
are subtracted from the “premiums earned” in determining underwriting income, and 
such underwriting income is a component of an insurance company’s “gross income” 
under § 832(b)(1).  Thus, the amounts included in “losses incurred” under § 832(b)(5) 
are taken into account in determining insurance company gross income under § 
832(b)(1).  Taxpayer therefore asserts that § 404(a)(5) is inapplicable here because it 
applies only to amounts that “would otherwise be deductible” under the Code.   

Taxpayer’s argument is not persuasive and is inconsistent with the manner in which 
“losses incurred” are generally characterized.  Section 832(c)(4) provides that “losses 
incurred” as defined in § 832(b)(5) is a deduction for purposes of determining insurance 
company taxable income.  

In addition, the regulations under § 1.832-4(b) specifically refer to the amounts taken 
into account as losses incurred as a deduction, noting that an insurance company must
be prepared to demonstrate that “the part of the deduction for ‘losses incurred’ that 
represents unpaid losses at the close of the taxable year comprises only actual unpaid 
losses.”

Moreover, in the overwhelming majority of the cases in which amounts taken into 
account as losses incurred under § 832(b)(5) have been at issue, the courts have 
characterized an insurance company's “losses incurred” as a deduction for tax 
purposes.  See, e.g., Western National Mutual Insurance Company v. Commissioner, 
102 T.C. 338, 343-44 (1994), aff'd, 65 F.3d 90 (7th Cir.1995); Maryland Deposit 
Insurance Fund Corp. v. Commissioner, 88 T.C. 1050, 1057-1058 (1987);  Minnesota 
Lawyers Mutual Insurance Co. v. Commissioner, T.C.M. 2000-203, aff’d, 285 F.3d 1086 
(8th Cir. 2002).

Accordingly, the anticipated future retiree medical benefits for claims personnel at issue 
are subject to § 404(a)(5) in accordance with the analysis provided above.  

CAVEAT(S):

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s). Section 
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

/S/
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