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Dear

This letter is in respanse to a request for a letter ruling dated August 20, 2008, as
supplemented by additional correspondence dated June 23 and 24, 2009, in which
you request, a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 408{d){(3)
of the Internal Revenue Code ("Code"}.

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury
in support of the ruling reguested:

Taxpayer A, age 52, represents that his failure to accomplish a rollover within the 60-
day period prescribed by section 408(d¥3) of the Code was due to the failure of
Financiat Institution C to timely process Taxpayer A's application with Financial
Institution C which impaired his ability to satisfy the 60-day rollover requirement,
Taxpayer A further represents that Amount 1 has been not used for any purpose.

Taxpayer A, maintained IRA B, an individual retirement account under section 408(h} of
the Code. Documentation submitted indicates that in early 2008 Taxpayer A discussed,
with a representative of Financial Institution C, moving his IRA annuity to Financial
Institution D. On January 17, 2008, Taxpayer A received a distribution from IRA B of
Amount 1. On March 12, 2008, within the 60-day period, Taxpayer A completed the
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application for an IRA annuity with Financial Institution D, through his representative
with Financial Institution C. However, the application was not processed by Financial
Institution D until April 11, 2008, after the expiration of the 60-day period, By letter
dated July 15, 2008, Financial Institution C indicated that the application from Taxpayer
A was received on March 12, 2008, but they did hot process the application until after
the expiration of the 60-day period.

Based on the above facts and representations, you request that the internal Revenue
Service ("Service™) waive the B0-day roliover requirement contained in section
408(d)(3) of the Code with respect to the distribution of Amount 1,

Section 408(d)(1} of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408{d} of the Gode, any amount paid or distributed cut of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided
under section 72 of the Code.

Secticn 408(d)(3) of the Code provides the rules applicable to IRA rollovers.

Section 408{d}3}A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose
henefit the IRA is maintained if -

{i) the entire amount received {including money and any other property} is paid
into an {RA for the benefit of such individual not later than the 60" day after the day on
which the individual receives the payment or distribution; or

(i) the entire amount received {including money and any other property) is paid
into an eligible retirement plan {other than an IRA) for the benefit of such individual not
later than the 60" day after the date on which the payment or distribution is received,
except that the maximum amount which may be paid inte such plan may not exceed
the porticn of the amount received which is includible in gross income {detarmined
without regard to section 408(d)(3) of the Cede).

Section 408(dX3)B) of the Code provides that section 408{d¥3) of the Code does not
apply to any amount described in section 408(d){3XA)i) of the Code received by an
individual from an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of
such receipt such individual received any other amount described in section
408(d)3)(A)(i) of the Code from an IRA which was not includible in gross income
because of the application of section 408{d){3) of the Code.

Section 408(dX3){D) of the Code provides a similar 60-day roliover period for partial
roliovers.

Section 408(d)(3)(I} of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408{dX3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience,
including casualty, disaster, or other events beyond the reascnable contral of the
individual subject to such requirement. Cnly distributions that occurred after
December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408{d){3)(1) of the Code.
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Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 358 (January 27, 2003} provides that in determining
whether ta grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section
408(d ¥ 3)(1) of the Code, the Service will consider alt relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; {2) inability to complete a
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.

The information presented and the documentation submitted by Taxpayer A is
consistent with his assertion that his failure to accomplish a timely rollover of Amount 1
was due to a miscommunication with Financial Institution C concerning the time frame
in processing his rollover application.

Therefore, pursuant to section 408{d}(3)1) of the Code, the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 1 from IRA B.
Provided all other requirements of section 408(d){3) of the Code, except the 60-day
requirement, are met with respect to such contribution, Amount 1, contributed to IRA
E, will be considered a rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3} of
the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of gither the Code or regulations which may
be applicable thereto.

This lefter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110{k){3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact
at

Sincerely yours,

Cadiser Wl

Carton A. Watkins, Manager
Employee Plans Technical Group 1

Enclasures:
Celated Copy of this Letter
MNotice of Intention to Disclose, Notice 437



