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The Honorable Geoff Davis 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC 20515 
 
Dear Mr. Davis: 

 
This letter responds to an inquiry from you and several of your colleagues dated 
October 9, 2009.  You asked whether amounts paid for private umbilical cord blood 
banking services are deductible. 
 
Individuals may deduct expenses paid during a taxable year for their medical care or for 
the medical care of a spouse or dependent, to the extent that the expenses exceed 7.5 
percent of adjusted gross income.  Medical care means, in relevant part, the diagnosis, 
cure, mitigation, treatment, or prevention of disease.  Section 213 of the Internal 
Revenue Code. 
 
Relying on the legislative history of section 213, courts have interpreted “cure, 
mitigation, and treatment” as actions that address an existing or imminently probable 
disease, physical or mental defect, or illness.  Jacobs v. Commissioner, 62 T.C. 813, 
818 (1974); Stringham v. Commissioner, 12 T.C. 580, 584 (1949), aff’d per curiam, 183 
F.2d 579 (6th Cir. 1950).  The “imminent probability" standard enunciated by the courts 
requires a proximate and immediate link between the expenditure and a disease 
threatening the taxpayer. 
 
Cord blood contains stem cells that doctors may use to treat disease.  Thus, expenses 
for banking cord blood to treat an existing or imminently probable disease may qualify 
as deductible medical expenses.  However, banking cord blood as a precaution to treat 
a disease that might possibly develop in the future does not satisfy the existing legal 
standard that at a minimum a disease must be imminently probable. 
 
We understand that you have proposed legislation, H.R. 1718, the Family Cord Blood 
Banking Act, that would allow a medical expense deduction for the costs of all umbilical 
cord blood banking services.  Such a statutory change to section 213 would provide 
greater certainty about the deductibility of expenditures for umbilical cord blood banking 
services. 
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I hope this information is helpful.  I am sending a similar letter to your colleagues.  
Please contact --------------------at ---------------------or me at ---------------------if we can 
assist you further. 

 
Sincerely, 
 
 
 
 
 
GEORGE J. BLAINE 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
 

 


