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The Honorable Charles E. Grassley 
United States Senator 
150 1st Avenue NE 
Suite 325 
Cedar Rapids, IA  52401 
 
Dear Senator Grassley: 

This letter responds to your enquiry, dated November 12, 2009, submitted on behalf of 
your constituents, ---------------------------------------- ----------  They asked whether they can 
take a homebuyer credit for another home they anticipate purchasing together.  They 
stated that ----------------has never owned a home and may qualify for the first-time 
homebuyer credit.  They also stated that ---------------has owned and used a principal 
residence for at least five consecutive years out of the last eight years and may qualify 
for the long-time resident homebuyer credit. 

On July 30, 2008, Congress provided a first-time homebuyer credit to certain taxpayers 
who purchase a principal residence.  The credit equals ten percent of the purchase 
price of the residence, up to a maximum credit of $8,000.  A taxpayer can take the first-
time homebuyer credit if the taxpayer (and the taxpayer’s spouse, if married) has not 
owned an interest in a principal residence for the three years ending on the purchase 
date of the residence (see section 36(a), (b), and (c) of the Internal Revenue Code 
(Code)).  Therefore, for a married taxpayer to qualify for the first-time homebuyer credit, 
both the taxpayer and the taxpayer’s spouse must not have had a prior ownership 
interest for the required time. 
 
On November 6, 2009, Congress changed some of the rules and expanded the credit to 
include a reduced credit for long-time residents of the same principal residence.  This 
reduced credit equals ten percent of the purchase price of the residence, up to a 
maximum credit of $6,500.  A taxpayer can take the reduced homebuyer credit if the 
taxpayer (and the taxpayer’s spouse, if married) has owned and used the same home 
as a principal residence for any five-consecutive-year period during the eight-year 
period ending on the purchase date of the new residence (see section 36(b) and (c) of 
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the Code, as amended).  Therefore, for a married taxpayer to qualify for the long-time 
resident homebuyer credit, both the taxpayer and the taxpayer’s spouse must have 
owned and used the same principal residence for the required time. 

Unfortunately, section 36 of the Code does not allow ---------------------------to take either 
the first-time homebuyer credit or the long-time resident homebuyer credit.  ----------------
does not qualify for the first-time homebuyer credit because her husband had a prior 
ownership interest in a principal home during the three years before the anticipated date 
of purchase of another residence.  ---------------does not qualify for the long-time resident 
homebuyer credit because his wife has not owned and used the same home that he 
owned as used as his principal residence for a five-consecutive-year period during the 
eight-year period ending on the anticipated date of purchase of another residence.  The 
law does not grant the Internal Revenue Service administrative authority to expand the 
scope of the credit. 
 
I hope this information is helpful.  This information, and other information on the first-
time homebuyer credit, is available at 
www.irs.gov/newsroom/article/0,,id=206293,00.html.  If you have any further questions, 
please contact me or -----------------------------at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 

 
 

 


