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Dear  ------------: 
 
I am responding to your letter to President Barack Obama about the first-time 
homebuyer credit.  In your letter, you state that you purchased your current residence 
from your mother.   

Generally, section 36 of the Internal Revenue Code (the Code) provides a refundable 
credit for a first-time homebuyer of a principal residence.  To qualify for the credit, the 
taxpayer cannot acquire the residence from a related person.  A taxpayer’s mother is a 
related person for purposes of the first-time homebuyer credit (section 36(c)(3) of the 
Code).   

You would not qualify for the first-time homebuyer credit for purchasing a home from 
your mother, a related person for purposes of section 36.  The Internal Revenue Service 
lacks the administrative authority to modify the statutory, related person requirement.   
 
I am sorry my response is not more favorable.  If you have any further questions, please 
contact -----------------at --------------------. 
 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
William A. Jackson 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 


