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Release Date:  3/26/2010     UIL:  36.00-00 
 
The Honorable Mike Johanns 
United States Senator 
115 Railway Street 
Suite C102 
Scottsbluff, NE  69361 
 
Attention:  ---------------------- 
 
Dear Senator Johanns: 

This letter responds to your letter dated December 8, 2009, submitted on behalf of your 
constituent, -----------------------.  --------------- asked about the homebuyer tax credit for 
long-time residents who are military personnel and who do not satisfy the consecutive 
five-year home ownership requirement.  He said he owns a home that he purchased in 
November 2005, and is in the process of buying another home. 

Taxpayers can take a refundable credit for the first-time purchase of a principal 
residence.  The home buyer generally must enter into a purchase contract before May 
1, 2010, and must close the contract before July 1, 2010 (section 36 of the Internal 
Revenue Code).  However, the Congress extended each of these purchase dates for 
one year for certain military personnel. 

On November 6, 2009, the Congress expanded section 36 to make a reduced credit 
available to certain individuals who bought a new principal residence that was not their 
first home.  These long-time residents qualify for the credit only if, on the purchase date 
of the new residence, the individual (and the individual’s spouse, if married) has owned 
and used the same home as a principal residence for any consecutive five-year period 
during the eight-year period ending on the purchase date.   

Based on the facts provided, --------------- apparently does not qualify for the expanded 
credit because he has not owned his current home for five consecutive years.  Although 
the law has purchase deadline extensions for certain military personnel, no exception 
exists to the consecutive five-year ownership requirement for members of the armed 
forces.  We have no authority to modify the statutory requirements. 
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I am sorry my response is not more favorable.  If you have any questions, please 
contact --------------------------at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

William A. Jackson 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
 

 
 


