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The Honorable Bill Nelson 
United States Senator 
Landmark Two 
225 East Robinson Street, Suite 410 
Orlando, FL  32801 
 
Dear Senator Nelson: 

This letter responds to your inquiry dated December 4, 2009, on behalf of your 
constituents, ----------------- ----------------------.  ---------------------------- asked about the 
three-year period requirement for the first-time homebuyer credit. 

First-time homebuyers can take a refundable credit for the purchase of a principal 
residence (section 36(a) of the Internal Revenue Code (the Code)).  The law defines a 
first-time homebuyer as an individual who has not had an ownership interest in a 
principal residence at any time during the three-year period before the date of the 
purchase of the home.  If married, both spouses must be first-time homebuyers as of 
the date of the purchase (section 36(c)(1) of the Code). 

Based on the information provided, -----------------------------cannot take the first-time 
homebuyer credit because ----------------owned a primary residence in the three-year 
period before the purchase of their current residence.  The law conditions qualification 
for the first-time homebuyer credit on meeting the three-year period requirement.  We 
do not have the administrative authority to modify the statutory requirements for taking 
the credit. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any further questions, please contact me 
or -----------------at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 

William A. Jackson 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 


