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The Honorable Ann Kirkpatrick                                    
Member, U.S. House of Representatives 
240 South Montezuma Street Suite 101 
Prescott, AZ  86303     
 
Attention: ----------------------------------------- 
 
Dear Congresswoman Kirkpatrick: 
 
I am responding to your inquiry dated November 19, 2009 on behalf of your constituent, 
---------------------------.  He wrote about limitations on the tax credit for qualified solar 
electric property.     
 
----------------received ------------from -----------------------------------------------------for ------------
of qualified solar electric property that he purchased.  His view is that his tax credit is 
based on ------------(rather than -----------, excluding the ------------from ------) because the 
American Recovery and Reinvestment Tax Act (ARRTA) repealed the limitation on the 
credit for amounts financed with subsidized energy financing.   
 
As explained below, current law requires an individual to exclude any nontaxable 
energy conservation subsidy the individual receives from a public utility in determining 
the amount of the credit for qualified solar electric property.   
 
Qualified solar electric property credit.  Federal law allows a tax credit for qualified 
solar electric property (section 25D of the Internal Revenue Code (the Code)).  Before 
the enactment of ARRTA, an individual could not take a credit for the part of a qualified 
solar electric property expenditure made from subsidized energy financing (former 
section 25D(e)(9)).  Congress repealed this limitation for taxable years beginning after 
December 31, 2008 (section 1103 of ARRTA).   
 
Nontaxable energy conservation subsidy.  An individual who purchases or installs 
any energy conservation measure does not include in gross income the value of any 
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subsidy that a public utility provides (directly or indirectly) for that expenditure (section 
136(a) of the Code).  However, an individual may not take a tax credit under any other 
provision of subtitle A of the Code (which includes section 25D of the Code) for an 
energy conservation measure expenditure to the extent it is from a subsidy that section 
136(a) of the Code excludes from the individual’s gross income (section 136(b) of the 
Code). 
 
Thus, although Congress repealed the limitation on the qualified solar electric property 
credit financed with subsidized energy financing, it did not repeal the limitation on that 
credit for the part of the property financed with a nontaxable energy conservation 
subsidy from a public utility.   
 
We do not have enough information to determine whether the ----------------------------------
received from ------ is a nontaxable energy conservation subsidy. If it is, however, he 
must exclude it in determining the allowable tax credit for qualified solar electric 
property.   

I hope this information is helpful.  If you have additional questions, please contact me or 
----------------------------------at ---------------------. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
 


