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The Honorable Lindsey O. Graham
United States Senate
Washington, DC 20510

Attention:
Dear Senator Graham:

| am responding to your inquiry dated December 15, 2009, on behalf of your constituent,

to provide large-scale biomass fuel sourcing and future
domestic power generation. request cash payments for investments
made in their biomass fuel production facilities under section 1603 of the American
Recovery and Reinvestment Act of 2009 (ARRA).

Under section 1603 of ARRA, a taxpayer may apply for and receive from the
Department of Treasury a cash payment for 30 percent of the cost of a qualifying open-
loop biomass facility. The Treasury Department defines a qualifying open-loop biomass
facility in the section 1603 Program Guidance, available at the website,
www.treas.gov/recovery/1603.shtml, to include a facility that uses open-loop biomass to
produce electricity.

Section 1603 of ARRA uses the definition of a qualifying open-loop biomass facility in
section 45 of the Internal Revenue Code (the Code). Section 45(d)(3) of the Code
requires an open-loop biomass facility to produce electricity to qualify for the production
tax credit.

wrote that section 45(d)(3)(C) provides an exception to the requirement that a
qualifying open-loop biomass facility produce electricity, and that the Treasury
Department’s application of the Program Guidance is discretionary. Section 45(d)(3)(C)
provides:

(C) Credit Eligibility. In the case of any facility described in subparagraph (A), if
the owner of such facility is not the producer of the electricity, the person eligible
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for the credit allowable under subsection (a) shall be the lessee or the operator of
such facility.

This section merely allows the lessee or operator of a qualifying open-loop biomass
facility, instead of the owner, to receive the production tax credit. The term, “such
facility” in section 45(d)(3)(C), means a facility that produces electricity and does not
include a facility that only produces open-loop biomass fuel. The requirement that a
qualifying open-loop biomass facility produces electricity is based on the language of
the statute and is not discretionary.

| hope this information is helpful. If you have any questions, please contact me or
at for further assistance.

Sincerely,

Charles B. Ramsey

Chief, Branch 6

Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)



