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The Honorable F. Allen Boyd, Jr. 
Member, U.S. House of Representatives 
1650 Summit Lake Drive 
Suite 103 
Tallahassee, FL  32317 
 
Attention:  ------------- 
 
Dear Congressman Boyd: 

This letter responds to your inquiry, dated December 15, 2009, submitted on behalf of 
your constituent, --------------------------.  --------------asked whether she can take the first-
time homebuyer credit for assuming the mortgage on her mother’s home.   

Generally, section 36 of the Internal Revenue Code (the Code) provides a refundable 
credit for a first-time homebuyer of a principal residence.  To qualify for the credit, the 
taxpayer must purchase the residence in a bona fide sale and may not acquire the 
residence by gift or inheritance.  Also, the taxpayer cannot acquire the residence from a 
related person no matter what the means of acquisition.  A taxpayer’s mother is a 
related person for purposes of the first-time homebuyer credit (section 36(c)(3)(A) of the 
Code).   

--------------does not qualify for the first-time homebuyer credit for acquiring a home from 
her mother, a related person for purposes of section 36.  The Internal Revenue Service 
lacks the administrative authority to modify the statutory, related person requirement.   
 
I am sorry my response is not more favorable.  If you have any further questions, please 
contact ----------------------------------------at ---------------------. 
 
 
 

Sincerely, 
 
 
 

George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 


