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*****************************  Contact Telephone Number: 
  ***************************** 
 
            UIL:  501.02-00 
 
 
Dear *********: 
 
This is in response to your letter dated October 6, 2009, to Lois G. Lerner, Director, Exempt 
Organizations, regarding questions about corporations described under section 501(c)(2) of 
the Internal Revenue Code (“Code”).  You asked for information on how an exempt 
distributee organization obtains “control” of a section 501(c)(2) title holding corporation. 
 
Section 501(c)(2) of the Code exempts from federal income tax corporations organized for 
the exclusive purpose of holding title to property, collecting income therefrom, and turning 
over the entire amount thereof, less expenses, to an organization which itself is exempt 
under that section.  In order to qualify for exemption, the parent organization of the 
corporation seeking exemption under that Code section must be described in section 
501(a) of the Code and must effectively own and control the title holding corporation.  See 
Rev. Rul. 71-544, 1971-2 C.B. 227.  A parent organization that holds 100% of the stock of 
the title holding company, as in a parent-subsidiary relationship, satisfies the control test.  
See Rev. Rul. 76-335, 1976-2 C.B. 141.  Control is also evidenced where the parent 
organization possesses the power to select nominees that control the title holding 
company.  See Rev. Rul. 71-544. 
 
You also asked whether an exempt organization’s use of real property held by its 
section 501(c)(2) title holding corporation should be governed by a written lease 
agreement.  The response to this question depends on the facts and circumstances of 
the particular taxpayer.  Therefore, your request for a response on this question is 
beyond the purview of an information letter.  Under our private letter ruling program, a 
taxpayer may request the Internal Revenue Service to rule on the tax consequences of 
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a particular transaction.  See Revenue Procedure 2010-4, 2010-1 I.R.B. 122. 
 
I enclose for your reference a copy of IRM 7.25.2, “Single Parent Title Holding 
Corporations.”  It includes information that may be helpful to you. 
 
This letter is for informational purposes only and is intended to provide general statements 
of well-defined law.  It is not a ruling and may not be relied on as such.  See Rev. Proc. 
2010-4, 2010-1 I.R.B. 122 (or its successor).  This letter will be made available for public 
inspection.  The Internal Revenue Service will delete any name, address and other 
identifying information as appropriate under the Freedom of Information Act.  See 
Announcement 2000-2, 2000-2 I.R.B. 295.  If you have any questions, please contact the 
person whose name and telephone number are shown in the heading of this letter. 
 

Sincerely, 
 
 
 
David L. Fish 
Manager, Exempt Organizations, Guidance 

 
Enclosure 


