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The Honorable Mark Steven Kirk 
Member, U.S. House of Representatives 
707 Skokie Boulevard, Suite 350 
Northbrook, IL 60062 
 
Attention:  --------------------- 
 
Dear Congressman Kirk: 

I am responding to your inquiry dated February 5, 2010, on behalf of your constituent, --
------------------.  She asked about Income Tax Regulations published under section 
152(e) of the Internal Revenue Code (the Code) in 2008.  These regulations changed 
the IRS’s practice of allowing a noncustodial parent, in certain circumstances, to use 
pages of a divorce decree to show that the custodial parent released the exemption 
claim for a child to the noncustodial parent (section 1.152-4(e) of the regulations).   

Under section 152(e) of the Code, a noncustodial parent may claim an exemption for a 
child if the custodial parent signs a written declaration (in such form and manner as 
provided in regulations) that he or she will not claim the exemption for the child, and the 
noncustodial parent attaches the declaration to his or her tax return.  The regulations 
under section 152(e), effective for tax years beginning after July 2, 2008, provide that 
the custodial parent’s written declaration must be on Form 8332, Release/Revocation of 
Release of Claim to Exemption for Child by Custodial Parent, or other single-purpose 
document containing substantially the same information as Form 8332.  A noncustodial 
parent may not, except for certain decrees executed before the effective date of the 
regulations, substantiate a custodial parent’s release of a claim to exemption by 
attaching pages of a divorce decree.   

I am enclosing a copy of the preamble to the regulations under section 152(e) of the 
Code, which explains why we will not accept a court order or decree as proof of a 
custodial parent’s waiver.  In general, divorce decrees are complex documents 
addressing statuses, rights, and obligations under state law.  We found that interpreting 
a divorce decree was burdensome, caused uncertainty, and led to disputes.  In contrast, 
Form 8332 clearly and specifically designates which parent is entitled to the 
dependency exemption.  The rule adopted in the regulations requiring a noncustodial 
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parent to use Form 8332 (or a similar single-purpose document) facilitates tax 
administration, provides more certainty to taxpayers about which parent is entitled to 
claim a dependency exemption for a child, and reduces tax controversies.   
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact ----------------
---------- or ----------------------- at --------------------, or me at ---------------------.    
 

        Sincerely, 
 
 
 

                   George J. Blaine 
             Associate Chief Counsel 
             (Income Tax & Accounting) 
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