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The Honorable Roland W. Burris 
United States Senator 
607 East Adams 
Suite 1520 
Springfield, IL  62701 
     
Attention: -------------------- 
 
Dear Senator Burris: 

This letter responds to your inquiry dated February 11, 2010, on behalf of your 
constituent, ----------------------------.  ----------------asked about the three-year period 
requirement for the first-time homebuyer credit. 

First-time homebuyers can take a refundable credit for the purchase of a principal 
residence (section 36(a) of the Internal Revenue Code (the Code)).  The law defines a 
first-time homebuyer as an individual who has not had an ownership interest in a 
principal residence at any time during the three-year period before the date of the 
purchase of the home.  If married, both spouses must be first-time homebuyers as of 
the date of the purchase (section 36(c)(1) of the Code). 

To qualify for the first-time homebuyer credit, an individual must meet the three-year 
period requirement.  We do not have the administrative authority to modify the statutory 
requirements for taking the credit. 
 
----------------included a letter from the IRS that proposed to disallow his claim for a first-
time homebuyer credit.  Please note that we are not addressing that administrative 
action in this letter.  This letter provides only a general explanation of the three-year 
requirement of section 36 of the Code.   
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I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or -------
-----------at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

William A. Jackson 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 


