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The Honorable Charles E. Grassley 
United States Senator 
150 First Avenue NE, Suite 325 
Cedar Rapids, IA  52401 
 
Dear Senator Grassley: 

This letter responds to your enquiry dated February 22, 2010, on behalf of your 
constituent, ------------------------.  She asked whether her home purchase qualifies for the 
long-time resident homebuyer credit.   

--------------- stated that she and her husband owned and used a home for 15 years 
before a flood destroyed the home in 2008.  --------------- also stated that after living in 
temporary shelter provided by FEMA, she and her husband purchased a replacement 
residence.  Because --------------- does not indicate when she and her husband bought 
their new home, we cannot determine whether the purchase qualifies for the homebuyer 
credit.  However, we can provide general information about the homebuyer credit. 

Generally, section 36 of the Internal Revenue Code provides a refundable tax credit to 
certain first-time homebuyers and long-time residents for the purchase of a principal 
residence.  The amount of the credit is 10 percent of the purchase price of the 
residence, up to a maximum credit of $8,000 for first-time homebuyers, or up to a 
maximum credit of $6,500 for long-time residents. 
 
For purchases after November 6, 2009, section 36(c)(6) provides that married taxpayers 
can take a $6,500 long-time resident homebuyer credit if they owned and used the 
same home as their principal residence for any five-consecutive-year period during the 
eight-year period ending on the date of the purchase of the new home.  To qualify to 
take the $6,500 credit, taxpayers must complete the purchase of a home either:  
(1) before May 1, 2010, or (2) before July 1, 2010, if the taxpayers enter into a binding  
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contract before May 1, 2010, to purchase the home before July 1, 2010.  If  
-------------------------- purchased their new home within these timeframes, they might 
qualify to take the $6,500 long-time resident homebuyer credit.  
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact ----------------
-------------------- at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 


