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The Honorable Charles Grassley 
United States Senator 
150 1st Avenue NE 
Suite 325 
Cedar Rapids, IA  52401 
 
Dear Senator Grassley: 

This letter responds to your inquiry, dated February 24, 2010, on behalf of your 
constituent, -----------------------.  He asked whether he may claim the first-time 
homebuyer tax credit for the purchase of a residence from his father’s estate. 
 
A first-time homebuyer qualifies for a refundable credit for the purchase of a principal 
residence meeting the requirements of section 36 of the Internal Revenue Code (the 
Code).  Section 36(c)(3)(A)(i) of the Code denies the credit to a taxpayer who 
purchases a residence from a related person.  Generally, the executor of an estate and 
a beneficiary of the estate are related persons (sections 36(c)(5) and 267(b)(13) of the 
Code).  A sale or exchange between an executor and a beneficiary is a disqualified 
related-party sale under section 36(c) unless the sale or exchange satisfies a pecuniary 
bequest.   
 
----------------correspondence does not state whether he is a beneficiary of his father’s 
estate.  However, if he is a beneficiary of his father’s estate, --------------would not qualify 
for the first-time homebuyer tax credit for purchasing a home from the executor of the 
estate (a related party) unless the sale of the home satisfies a pecuniary bequest.   
 
We lack the authority to make an administrative exception to the statutory related-party 
purchase rule.  Any change to this rule would require legislative action by the Congress. 
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I hope this information is helpful.  If you have any questions, please call ---------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------or -
---------------- at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 


