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The Honorable Paul E. Kanjorski 
Member, U.S. House of Representatives 
2188 Rayburn House Office Building 
Washington, DC  20515-3811 
 
Dear Congressman Kanjorski: 

This letter responds to your inquiry dated March 3, 2010, on behalf of your constituent, -
------------------------------.  --------------asked whether he may claim the first-time 
homebuyer credit for the residence he purchased after transferring to ------------------------
------, in August 2009.  Before the purchase, --------------had never owned a house.  
However, his wife owned a principal residence and occupied it until moving into the 
house that --------------purchased.   

Generally, section 36 of the Internal Revenue Code (the Code) provides a refundable 
credit to first-time homebuyers for the purchase of a principal residence.  A first-time 
homebuyer is defined as any individual who has not had an ownership interest in a 
principal residence at any time during the three-year period before the date of the 
purchase of the home.  If married, both spouses must be first-time homebuyers as of 
the date of the purchase (section 36(c)(1) of the Code).  If either spouse owned a 
principal residence during the three years prior to purchase, then neither spouse 
qualifies for the first-time homebuyer credit. 

Section 36(c)(6) of the Code provides a credit for certain long-term homeowners who 
bought a new principal residence, and who owned and used their former principal 
residence for five of the eight years preceding purchase of the new home.  If married, 
both spouses must have owned and used the same residence. 

-------------cannot take the first-time homebuyer credit if his wife owned a principal 
residence in the three-year period before the purchase of their current residence.  --------
-------------cannot take the long-term homeowner credit if he did not own a principal 
residence prior to the 2009 purchase.  
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I hope this information is helpful.  If you have any further questions, please contact ------
-------------------or -----------------at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
Income Tax & Accounting 


